Foto: Margrethe Grøndvold Friis
24-05-2018
Vidste du, at der går 15.000 liter vand til produktionen af 1 kg oksekød? Men at du kun skal bruge 2 liter vand til produktion af 1 kg melorme?
Lær at lave lækker insektmad over bål!

Insektmad - fremtidens spejdermad

Madlavning er en af de nemmeste måder at gøre en forskel for en bæredygtig verden på. I Danmark er vi gode til at spare på mange områder; slukke for strømmen, genbruge affald og tage cyklen, og med vores madvaner kan vi nemt passe endnu bedre på miljøet.
Særligt i rige lande, som Danmark, har vi et ansvar for at bruge vores ressourcer rigtigt, og det kan vi gøre ved at spise lidt mindre kød og flere grøntsager, eller ved at bruge alternative råvarer. Samtidig skal vi blive gode til at bruge al maden, og ikke smide mad ud. Generelt spiser danskerne rigtigt meget mad, der har et stort klimaaftryk. Det er eksempelvis madvarer, som er transporteret langt, som eksotisk frugt, eller kød, der kræver meget energi at producere.

 

Når vi som spejdere tager på tur, kan vi nemt gøre noget sjovt ud af bæredygtig madlavning. Det kan både være ved at hente alle madvarerne direkte ved landmanden, eller sørge for, at alle de indkøbte ingredienser skal bruges. Men vi kan også eksperimentere med at skifte kødet ud med insekter.

Aktivitet

Et eksempel på god spejdermad med insekter er fyldte snobrød:

Fyldte snobrød

For at lave fyldte snobrød skal i lave en god snobrødsdej, ryge nogle insekter (kan være buffalo- eller melorme) og lave en relish.

Røgede buffalo- eller melorme

I skal bruge 150 g buffalo-orme på frost (kan fx. købes hos nemlig.com eller mad.coop.dk). Tø buffalo-ormene op, og put dem i et popcornnet, som holdes ind over røgen fra bålet i ca. 10-15 min.

Fyld til snobrødene

 • 150 g røgede Buffaloorme
 • 1 spsk rapsolie
 • 1 stort finthakket løg
 • 1 fed knust hvidløg
 • 5 tomater skåret i tern
 • 1 ts salt
 • 1 stor håndfuld hakket grønt – det kan være friskplukkede brændenælder, skvalderkål, krydderurter eller andet grønt

På en pande over bålet ristes Buffalo ormene i olien. Efter ca. 5 min tilsættes det hakkede løg og hvidløg. Rør rundt til løget bliver klart, og tilsæt så tomaterne, grønt og salt. Rør rundt til tomaterne smatter godt ud.

Og så er det bare at stoppe fyldet ned i hullet fra snobrødspinden og sige velbekomme!

Refleksion

 

I mange lande er det helt normalt, at insekter indgår i madlavningen. Hvad tror I, at der skal til, for at danskerne vil spise flere insekter? Hvad kan I gøre derhjemme for at spise mere bæredygtigt? Kan I nævne 5 retter, hvor der ikke er kød i?

{kf:sysCategory(header: '{v:l(key: \'categoryTag\')}', field: 'tx_kfumsitepackage_activity_tag', recordUid: record.uid, table: 'pages', linkPageUid: settings.activity.searchUid, linkCatParamName: 'tx_solr[filter][tag]', catPrefixTitle: '', cssClass: 'activityCategory', linkCatType: '')}
{kf:sysCategory(header: '{v:l(key: \'categoryDuration\')}', field: 'tx_kfumsitepackage_activity_duration', recordUid: record.uid, table: 'pages', linkPageUid: settings.activity.searchUid, linkCatParamName: 'tx_solr[filter][]', cssClass: 'activityCategory', linkCatType: 'duration')}

Deltagere

Min. 1

Max. 99

Skaleringsmuligheder

Andre eksempler på bæredygtig mad:

 • Madspildsmøde - Alle fra patruljen tager mad med, der er ved at blive for gammelt, og laver kreative retter ud af de råvarer, der kommer med.
 • Tøm ud i køkkenet, og brug alle de råvarer, I har tilovers efter den seneste gruppetur.
 • Lav mad på fattigdomsgrænsen - Tag i supermarkedet, og giv kun hvert patruljemedlem 10 kroner, og se så, hvor meget mad I kan lave. Overvej at pengene også skal gå til husleje, uddannelse etc. Prøv evt. aktiviteteten “Rundt om fattigdom”.
 • Kan man lave en trerettersmenu med forskellige typer af insekter?
 • Kan I leve på en hel kollektiv-uge, uden at smide noget mad ud, og med bæredygtige opskrifter?