Aktivitet

Det Store Batteriprojekt 2013 – Hack dit legetøj

I 2013 og 2014 Kunne man hos KFUM-spejderne i Danmark deltage i DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Som del af kampagen kunne spejderne tage et specialmærke, som rummede en masse spændende aktiviteter.

Sikkerhed:

Brug aldrig strøm fra stikkontakter til eksperimenterne – dette er yderst farligt. Følg i stedet vejledningen. Det anbefales generelt, at der er en voksen leder tilstede under eksperimenterne. Afisolering af ledninger: I elkassen findes der en tynd, isoleret ledning. I flere af eksperimenterne skal du afisolere en ledning. Ledningen afisoleres for at kunne sætte krokodillenæb på ledningen. Du afisolerer en ledning, ved at klippe ca. 2 cm af den plastic der er uden om ledningen. Pas på, at du ikke klipper ledningen over. Multimeteret kan måle, om der er strøm i den opstilling du har lavet. I skal bruge det til at måle spændingen i et kredsløb, hvilket måles i volt (V). Sæt den sorte ledning i det midterste hul og den røde i hullet til højre. Skru derefter pilen over mod Volt-symbolet, og sæt den på tallet 2. Multimeteret kan nu måle op til 2V. Sæt multimeteret ind i et kredsløb for at måle strømmen; lad fx spidsen på den sorte ledning røre ved pluspolen på et batteri, og den røde ved minuspolen. Skru evt. pilen et tak ned, hvis der ikke vises nogen strøm. Dioder: En diode er en lille pære, der kan lyse svagt, når den får strøm. For at dioden kan lyse sættes diodens korte ben til batteriets minuspol (-) og diodens lange ben til pluspolen (+). Vær opmærksom på, at en lysdiode kun kan tåle en meget lav spænding. Sæt derfor ikke en lysdiode direkte på et batteri, da den kan gå i stykker.

Hack dit legetøj

Tidsramme:

Ledere og spejdere afsætter selv en tidsramme.

Vejledning:

-Eksperimentet går ud på at lave et apparat af genbrugsting/legetøj/skrald, der benytter batterier eller alternative energikilder, fx solceller.

-Du og din patrulje har mulighed for at bygge det fedeste apparat af genbrugsting. Kun fantasien sætter grænser. Få apparatet til at køre, rulle, sejle, flyve osv

-Hack forskellige stykker legetøj/elektronik for at få de fedeste effekter og bygge noget nyt ved at sætte forskellige dele sammen.

-Brug eventuelt batterier eller en solcelle til at få apparatet i bevægelse.

På www.spejderaktiviteter.dk kan du finde mange af de spændende aktiviteter fra DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Du kan også downloade kampagnematerialet som pdf fra både 2013 og 2014. God fornøjelse

Lavet af
Louise Leth Nakskov & Christian Bloch Hansen
Tid
15 – 30 min
Deltagere
2

Flere aktiviteter

Menu