Den gode historie: Filip Gruppe samler ind til folk i nød

I år står Filip Gruppe på Amager for Folkekirkens Nødhjælps årlige sogneindsamling i deres lokalområde, og det giver stor værdi for spejderne.

Foto: Mie Venø Skjærbæk

Ringklokken klinger, og døren åbnes. Foran døren står to spejdere med en indsamlingsbøsse og håber på et bidrag.

Denne situation kommer borgere i det meste af landet til at opleve den 10. marts, hvor Folkekirkens Nødhjælps årlige sogneindsamling løber af stablen. En af grupperne, der står for indsamlingen i deres sogn, er Filip Gruppe på Amager, og indsamlingsleder i gruppen Claus Rantzau beskriver, hvordan det kom i stand i år:

”Vi har et godt samarbejde med Filip Kirke, hvor vi afholder vores møder. Vi har i mange år haft tradition med, at nogle spejdere sidder i menighedsrådet. Menighedsrådet spurgte os, om vi ville stå for det i år, fordi vi har deltaget i sogneindsamlingen før,” fortæller Claus, som på vegne af gruppen har påtaget sig rollen som indsamlingsleder.

KFUM-Spejderne har en partnerskabesaftale med Folkekirkens Nødhjælp, der blandt andet betyder, at KFUM-Spejderne bakker op om den årlige sogneindsamling, og i år er temaet for indsamlingen ”nødhjælp til mennesker ramt af katastrofer”. Blandt andet går pengene til mennesker i Malawi, der er blevet ramt af en af de værste cykloner nogensinde. Du kan læse mere om det via dette link.

Indsamlingen giver spejdere værdi

For Filip Gruppe er sogneindsamlingen en aktivitet, der giver værdi på flere niveauer. Det handler dels om at give noget videre til de mennesker, der har brug for hjælp, og dels er aktiviteten med til at danne og udvikle børn og unge spejdere i gruppen og skabe forståelse for andres menneskers levevilkår. En af grundværdierne i spejderbevægelsen verden over.

”Det giver mening at bidrage og samle penge ind til folk i nød, men det er også en vigtig del af vores værdigrundlag som spejdere. Sogneindsamlingen giver en konkret oplevelse for de unge spejdere: Jeg får to kroner ned i denne bøsse, og der sker noget for denne dreng i Malawi. Det skaber en forståelsesmæssig kobling,” forklarer Claus.

Ifølge Claus kan sogneindsamlingen bruges som en mulighed for at benytte programstof, som ellers kan være svært til de ugentlige møder. Lederne kan tage det med til enhedsmøderne og bruge det aktivt.

Bliver klædt godt på

Claus Rantzau er meget begejstret for, at Folkekirkens Nødhjælp har udviklet materiale, der gør det nemt at gå til opgaven med at planlægge sogneindsamlingen. Claus fortæller, at da han sagde ja til at påtage sig opgaven som indsamlingsleder i Filip Kirkes sogn, fik han adgang til en portal hos Folkekirkens Nødhjælp, hvor der er masser af hjælp at hente. Ruter, overblik over tilmeldte indsamlere, pressemateriale og meget mere er på listen over materialer, han bruger som indsamlingsleder. Det gør det nemt at gå til opgaven.

”Jeg er meget imponeret for Folkekirkens Nødhjælps materialer. Det giver fx folk, der ikke er specielt trygge ved at skrive selv, en god hjælp,” fortæller Claus, og fortsætter:

”Hvis man har en tilknytning til en kirke, hvor der foregår sogneindsamling, så er det en kanon opgave. Det er meget håndgribeligt,” afslutter Claus.

Sådan gør du:

Det er Folkekirkens Nødhjælp, der styrer sogneindsamlingen og udpeger en indsamlingsleder i et sogn, ofte via menighedsrådet.

Ved du ikke, hvem eller om der er en indsamlingsleder i dit sogn, kan du kontakte Folkekirkens Nødhjælp eller dit lokale menighedsråd. Når man får indsamlingsopgaven, får man her adgang til en portal med materialer m.m.

Find mødematerialer her.

,

Læs også

Menu