Sådan ser ‘Fremtidens Spejderhytte’ ud

Arkitektfirmaet LETH & GORI har vundet arkitektkonkurrencen om at designe ’Fremtidens Spejderhytte’ ved at nytænke den klassiske spejderhyttes design.

  • Fremtidens spejderhytte
  • Fremtidens spejderhytte
  • Fremtidens spejderhytte
  • Fremtidens spejderhytte
  • Fremtidens spejderhytte
  • Plantegning af Fremtidens Spejderhytte

LETH & GORI’s bud på et nyt design skal afspejle spejdernes værdier og fordre udendørs aktiviteter ved at skabe en bro mellem inde og ude.

Fremtidens Spejderhytte er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond, som donerer op til 25 hytter til lokale foreninger. Ansøgningen til disse åbner den 1. december 2023 og løber frem til den 18. februar 2024.

Donation til nye rammer

Fremtidens Spejderhytte er en del af Den A.P. Møllerske Støttefonds donation på 80 millioner kroner, som skal bidrage til at forny de fysiske rammer for de mere end 100.000 børn og unge, der hver uge mødes i spejdergrupper og FDF-kredse i en af landets cirka 1.200 spejderhytter. Med i samarbejdet er foreningen Spejderne (og de fem medlemskorps) samt Frivilligt Drenge – og Pige-Forbund, FDF. Det seneste års tid er der blevet indsamlet informationer og erfaringer fra foreninger, børn og unge samt ledere om, hvad en hytte og kredshus skal kunne set fra deres perspektiv. På baggrund af disse oplysninger, er der blevet skrevet et udbudsmateriale til konkurrencen og fire tegnestuer har givet deres bud på, hvordan Fremtidens Spejderhytte skal se ud.

Tanker bag vinderdesignet

Arkitektfirmaet LETH & GORI har sammen med Rønnow Arkitekter og VEGA landskab skabt et koncept som nytænker den klassiske spejderhytte i både form og funktion. Designet har fokus på at åbne hytten mere op mod omgivelserne og ’som trækker naturen ind og inviterer spejdere til at være udenfor’ bl.a. ved at have en udendørs bålplads som ’omfavnes af spejderhytten i et stort koncentrisk omslag’.

Derudover er Fremtidens Spejderhytte tænkt, så den tilbyder aktiviteter både inde og ude, oppe og nede. Overdækkede terrasser og udearealer i ly og læ af regnen og vejret, shelterpladser under den store åbne tagkonstruktion. Spejderhytten er en stor værktøjskasse med skuffer, skabe og opbevaringsrum, der kan folde sig ud og åbne op for skiftende anvendelser og fleksibel brug. Overalt på hyttens facader er der skabt underlag for ophæng, kroge og beslag, der muliggør opmagasinering af udstyr, inventar, økser, billeder, potter og pander, fund fra skoven, årer til kanoerne eller andet udstyr.

Læs mere om arkitekternes beskrivelse af designet her.

Fremtidens spejderhytte er et sted, som skaber en naturlig forbindelse mellem inde og ud. Et sted hvor der skabes bro til de fantastiske oplevelser, som venter i naturen. Med projektet her viser vi sammen med AP Møller Fonden, at god arkitektur og godt bygningsmæssigt håndværk kan gå hånd i hånd med spejderarbejdets intention om at give adgang til det fri. En stor tak til AP Møller Fonden for at se det store potentiale i spejderaktiviteterne,” siger Ole Buch Rahbek, generalsekretær i KFUM-Spejderne.

Tilpasningsbare moduler

Hytten er 63m2 stor (inkl. depotfaciliteter) og er baseret på et modulært system af geometrisk identiske moduler, som giver mulighed for at tilpasse og skalere hyttens omfang og funktioner til den enkelte lokalforenings ønsker og behov. Byggematerialet er primært træ, og designet gør det let at vedligeholde og reparere. (Se en plantegning af hytten på sidste billede i galleriet øverst her på siden).

Ansøg om at få tildelt en ’Fremtidens Spejderhytte’

En eller flere samarbejdende lokale spejder- eller FDF-foreninger kan ansøge Den A.P. Møllerske Støttefond om at få doneret ’Fremtidens Spejderhytte’ i perioden fra den 1. december 2023 og frem til den 18. februar 2024.

Minimumskravet til ansøgningen er, at ansøger skal kunne synliggøre et konkret behov for at erstatte eksisterende nedslidte faciliteter, eller at ansøger mangler faciliteter til faste ugentlige aktiviteter til foreningens børne- og ungeaktiviteter. Derudover skal ansøger have mulighed for at bygge en ny hytte/kredshus på en velegnet grund med forsyningstilslutning til el, vand og bortledning af spildevand. Grunden skal være ejet af foreningen selv eller være lejet med en uopsigelig brugsaftale af længere varighed.

Foreningen forventes desuden at bidrage med frivillig arbejdskraft og egenfinansiering i et vist omfang til en række konkrete stedsspecifikke omkostninger fx ifm. tilslutning til el, vand og kloak. 

Den 1. december vil der blive åbnet for ansøgninger via www.apmollerfonde.dk/ansoegning

Hvis ikke du er en af de op til 25 foreninger, som får doneret en hytte af Den A.P. Møllerske Støttefond, er der efterfølgende mulighed for at få adgang til tegningerne og selv stå for finansieringen af opførslen af en ’Fremtidens Spejderhytte’.

Spørgsmål om ansøgningsprocessen

  • Du kan deltage i en times webinar den 28. november kl. 17.00 med deltagelse af både arkitekter og fonden, hvor der vil blive givet en introduktion til Fremtidens Spejderhytte, og hvor ansøgningsprocessen vil blive gennemgået. Du kan tilmelde dig via dette link.
  • Du kan også kontakte projektkonsulent Sofie Ilsøe Sjöblom på sofie.sjoblom@spejderne.dk for at blive guidet i ansøgningsprocessen.
  • Vi har samlet de oftest stillede spørgsmål på denne side.

Q & A

Find de oftest stillede spørgsmål til Fremtidens Spejderhytte. Klik her.

Læs også

Menu