Ny generation på Landsmøde 2022

Meget tyder på, at en ny generation af deltagere er på vej til KFUM-Spejdernes landsmøder. I weekenden havde mange unge fundet vej til Houens Odde på Landsmøde 2022.

Landsmøde 2022
Foto: Katrine Jensen-Sondrup

Landsmødet har i mange år været præget af rutinerede ældre ledere, men i år tyder flere ting på, at billedet er ændret. De rutinerede ledere har tilsyneladende taget den nye generation i hånden eller givet dem et venligt puf i retning af landsmødet. Der ses i år en større andel af unge mennesker, der deltager i den demokratiske side af korpset, og som brænder for at fortælle om deres holdninger og synspunkter.  

En af de grupper, der har taget de unge i hånden, er Virum-Sorgenfri. Deres gruppeleder Kim har udtalt sig følgende om deres håndsrækning til de unge. 

“De unge er altid blevet involveret meget i arbejdet i gruppen og får også en del ansvar i de enheder, de er i. De deltager også på ledermøder, hvor de fx bliver præsenteret for landsmødet; Hvad er det? Og hvad sker der?”

Også en af gruppens unge, Asta på 15 år, har udtalt sig i forhold til deltagelse på landsmødet. 

“Da lederne præsenterede landsmødet for mig, lød det spændende, og jeg valgte derfor at tage med. Jeg tager med for at prøve noget nyt og lære om de aktuelle ting, der sker i korpset”

Hvorfor deltager de unge? 

På landsmødet får man som ung taletid, og de voksne vil gerne lytte. De unge får mulighed for at udtrykke deres holdninger og komme med deres synspunkter. Og det er netop derfor, at de unge vælger at deltage på netop landsmødet. 
Det oplever Nikolaj på 15 år fra Esbjerg Øst.

“Jeg deltager, fordi jeg gerne vil se, hvad landsmødet er, og så havde jeg nogle ledere, der skulle afsted. Det var også dem, der spurgte, om jeg ville med.”

De unges stemme

En anden af de unge deltagere, som virkelig brænder for at fortælle om sin holdning, er Malou. Malou har stillet et lovændringsforslag om familiespejdernes lov og løfte, og deltager på landsmødet fordi hun gerne vil se, hvad der foregår i korpset. 

”Jeg er primært taget med, fordi jeg har stillet dette forslag, og så vil jeg også gerne se, hvad der foregår og rør sig i korpset. Derudover havde jeg også nogle ledere, der skulle med, og så var jeg blevet valgt i distriktet til at have “over 15 ikke leder-stemmen”. 

Malou, 15 år, Ulvemosen. 

,

Læs også

Menu