Kursus

Fjeldsamariterkursus 2024

Bliv klædt på til at tage på vildmarkseventyr med dine spejdere. På dette kursus sikrer vi, at du er beredt for at kunne håndtere situationen korrekt og forsvarligt, i tilfælde af en ulykke.

Kursus for turledere og samaritter, der skal med troppen, klanen eller kammeraterne på tur i fjeld og vildmark.

Har du helt tjek på, hvordan man skal forberede sig til en tur i vildmarken? Eller hvad de tidlige symptomer er på kulde-væde chok? Flytning og pleje af tilskadekomne under vanskelige forhold? Uanset, om du planlægger en kortere eller længere tur, har du brug for viden og konkrete førstehjælpsfærdigheder for at gøre turen sikker og sjov for alle.

På Fjeldgruppens samariterkursus lære du om de specielle udfordringer, du møder i en nødsituation på fjeldet, og hvordan du bedst håndter dem, herunder skadestedsledelse og gruppedynamik. Vi arbejder også med, hvad man kan gøre for at forebygge småskader og klæde deltagerne på til turen. Undervisningen foregår som en blanding af teori og praktiske cases med figuranter i større scenarier.

Indhold:
Kurset fokuserer på hvordan vi forbereder os inden en tur, hvilke ”udfordringer”, der er ved at stå med problemer i fjeldet/vildmarken, og på hvordan vi takler ulykken, når den er sket.
Viden om, hvordan du forbereder en tur, og evt. takler en ulykke, i fjeldet, kan også bruges til andre aktiviteter, hvor der er langt til hjælp, f.eks. kanosejlads eller sommerlejr i den tyndt befolkede del af Sverige/Norge. Det er derfor ikke et krav at skulle i fjeldet, for at tage dette kursus. Alle kan drage stor nytte af de forskellige slags typer af ture.

Emner:
Kurset gennemgår problemstillinger ved førstehjælp i fjeldet og/eller i vildmark. Vi kan ikke uddanne dig til læge eller sygeplejerske på en weekend, men vi kan gøre dig i stand til at:

Varetage den sikkerhedsmæssige del af fjeldturens planlægning på betryggende vis.
Varetage uddannelse af fjeldturens øvrige deltagere mht. bl.a. forebyggelse af skader, tilkaldelse af hjælp og forebyggelse af kuldevæde-chok.
Vurdere, hvornår en situation kan klares af gruppen selv, og hvornår der er behov for mere kvalificeret hjælp udefra.
Afgøre hvad en fjeldførstehjælpskasse skal indeholde, og hvordan man får den sammensat efter ”turens” og deltagernes behov.

Om instruktørteamet:
Instruktørteamet har en topprofessionel baggrund inden for sundhed, førstehjælp, redning, krisestyring, gruppedynamik og planlægning fra skarpe situationer i ind og udland. Teamet har desuden erfaring fra sommer-og vinterfjeld samt vildmark inden for kategorier som: ski-, kano-, vandre-, klatre-, kano-, slæde-, gletscher-, bil/mc-, sejlture samt egentlig bjergbestigning. Vi har et indgående kendskab til udstyr, kender til udfordringer i forskellige typer terræn og har erfaring med forskellige typer redningstjenester. Alle instruktører har et livslangt engagement i spejderarbejdet med løbsledelse (Nathejk), korpslejre (sikkerhed) såvel som det daglige enhedsarbejde med ture og møder. De fleste har været instruktører i teamet i mere end 10 år og kan stoffet til mindste detalje. Et mere rutineret, inspirerende og kompetent team er svært at finde i spejder-Danmark. Her får du virkelig noget med hjem!

Anbefalinger:
Da undervisningen bygger videre på dine almindelige førstehjælpsfærdigheder, er det en fordel, hvis du har gennemført et Røde Kors førstehjælpskursus eller lignende inden for de sidste 3 år (6, 8 eller 12 timer).

Om muligt anbefaler vi at I tilmelder mindst 2 ledere fra samme lederteam for at få mest muligt ud af kurset og bedst kunne omsætte læring til praksis, når I er på tur.
Ved en rigtig ulykkessituation vil der være to ledende nøgleroller, som skal besættes, og her er samarbejdet mellem de to ekstremt vigtigt. Noget vi underviser i og øver på kurset.

Fra
15. marts 2024 19:00
Til
17. marts 2024 15:00
Max deltagere
30
Arrangeret af
Fjeldgruppen
Sted
DDS Jyllinge
Adressse
Skovbrynet 4, 4040 Jyllinge, Denmark
Skriv til
Menu