Blev en endnu bedre leder med ‘Sparringskaffe’

Få – og giv selv – konkret feedback til dine lederkollegaer over en kop kaffe med dette nye værktøj.

Det nye værktøj, der går under navnet ‘Sparringskaffe’ har til formål at sætte nye øjne på lederens spejdervirke gennem en samtale mellem to ledere – en gæst og en vært. Fokus er på dig som leder, dine styrker og dine egenskaber.

Her fortæller medlem af arbejdsgruppen bag konceptet, Andreas Nick Rasmussen, og udviklingskonsulent fra korpset, Thomas Olsen, hvad ‘Sparringskaffe’ konkret går ud på.

Hvad håber I, at spejderlederne får ud af at mødes til en Sparringskaffe?

Vi håber, at ledere, som synes at ledergerningen kan være lidt svær, kan få hjælp og støtte fra spejderkammerater til at lave endnu bedre spejdermøder. Når man har været leder i en gruppe i mange år, kan rutinerne begynde at sætte ind. Med Sparringskaffe håber vi, at nye ideer – måske bedre tiltag i gruppen – kan finde vej,” siger Thomas og Andreas.

Hvordan sikrer man, at det bliver en god oplevelse at modtage feedback?

Gæsten skal i høj grad fokusere på alt det, som fungerer rigtig godt til det spejdermøde, de overværer. Vores opfordring er, at gæsten kan spørge værten, som de ønsker at få en udfordring. D.v.s.  værten kan vælge, om man også snakker om det, der gik mindre godt,” siger Thomas. ”Lederne, der deltager, og specielt den leder som observerer, skal – og med tryk på skal – være rosende og ikke pege fingre. Ros kommer man langt med. Så kort sagt: Ros, ros og vær nysgerrig,” supplerer Andreas.

Hvordan kan man invitere til Sparringskaffe?


Start med at invitere nogen fra din venskabsgruppe. Det kan godt være, du kender dem fra lejre, men du kender dem ikke fra deres møder. Eller bank på ved gruppen, som du har hørt godt om og spørg, om de vil have en gang Sparringskaffe,” siger Andreas. Thomas fortsætter: ”Det skal være en, du ikke kender særlig godt. En fra nabogruppen eller længere væk. Vi opfordrer til, at man på distritksledermøder eller andre arrangementer i distriktet finder sammen med en leder, der arbejder i samme aldersgruppe. 

Hvad er god feedback? 

Da jeg var på ULK nr. 14 for mange år siden, talte tutor om ‘Bedstemors lov’. Idéen er, at bedstemor altid er meget positiv og sjældent kritiserer. I dag  taler man om de tre k’er: Kærlig, Konstruktiv og Konkret. Det er tre rigtig gode guidelines til feedback,” siger Thomas.

God feedback er en anerkendende tone. Hvor man ser det gode i folk. Dårlig feedback er, hvor man spørger “Hvorfor er du ikke mere aktiv?” Det får den anden leder ikke meget ud af. Så åbn øjnene og se, hvad du kan bruge i din gruppe af spændende sager, og fortæl lederen dét: Hvorfor er det en god gruppe, og hvad klarede lederen godt. Det er god feedback!”, slutter Andreas.

Vær med i stafetten

Læs her, hvordan du kommer i gang.

 

Læs også

Menu