Den gode historie: 19 unge spejdere oplevede tunesisk kultur med nye venner fra Tunesien

Unge danske spejdere fra hele landet har, som en del af Future Leaders-partnerskabet, været på kursus i Tunesien. Læs om deres oplevelser og mødet med de unge tunesere.

Foto: Future Leaders

19 danske spejdere nåede lige at være på kursus i Tunesien,  inden endnu en coronabølge gjorde rejseaktiviteter besværligt. Rejseaktiviteterne i Future Leaders har været udfordret af pandemien, og turen markerede den første tur for danske spejdere til Tunesien, siden corona lukkede verdens mange grænsebomme i for to år siden. 

Klimaforandringer og demokrati på plakaten

De danske deltagere var trop- og seniorspejdere fra rundt om i hele landet. De unge danske spejdere var taget til det Nordafrikanske land, for at deltage i kurset ‘Local Young Voices Forum’ (‘Lokale unge stemmers forum’), sammen med gruppe tunesiske spejdere i samme aldersgruppe. Her var klimaforandringer det gennemgående tema for kurset, hvor deltagerne også skulle lære at lave en succesfuld kampagne, som fortaler for forandringer i samfundet, for at lære deltagerne, at deres stemme betyder noget, og kan forandre ting.

Derfor stod den på workshops om at kunne argumentere, overbevise modstandere og lære om klimaforandringernes påvirkning af jorden. Alt dette ledte op til at spejdernes skulle præsentere deres løsninger for byens borgmester den sidste dag. De danske spejdere var med på kurset på lige fod med de andre deltagere, og var med i blandede patruljer til gruppearbejde og workshops. 

Derudover var demokrati og medborgerskab et stort emne, som kulminerede med at der skulles stemmes om en præsident for kurset. Her skulle håbefulde kandidater argumentere for deres sag, mens de øvrige deltagere skulle sætte deres kryds i et vaskeægte valg, med stemmeboks og valgurne. 

Foto: Future Leaders

Dialogen i fokus

De to tunesiske byer, Sfax og Sousse, dannede rammerne om de to kurser, som udover det faglige indhold også var et kulturmøde mellem de danske og tunesiske spejdere. Begge parter kunne få en gensidig fælles forståelse og respekt for hinanden og deres kultur. 

Kommunikationen mellem deltagerne kunne til tider være en udfordring, men så hev de jævnaldrende spejdere blot hver deres mobiltelefoner op ad lommen, og snakkede sammen gennem Google oversæt. Her blev sproglige forskelle overvundet, og dialog mellem hvad der tilsyneladende var vidt forskellige mennesker, men i virkeligheden er to unge spejdere, som har meget til fælles.

At vi snakker sammen, og har en dialog, er den måde vi finder fælles forståelse og fælles løsninger på, og ‘sammen er med til at rykke verden – med vilje’.

Denne dialog og relationsopbygning fyldte meget på kurset, og deltagerne blev meget tætte i løbet af det ellers korte kursus. De mange nye venskaber er også det en af de danske deltagere, Sara fra Roskilde gruppe, fremhæver:

‘Man kan mærke taknemmeligheden for hinanden. De kendte jo ikke hinanden i forvejen, men de blev super tætte. Lige så tætte, som vi bliver på et Roland.’

Partnerskabet ‘Future Leaders’

Future Leaders-partnerskabet mellem KFUM-Spejderne i Danmark og det tunesiske spejderkorps, Les Scouts Tunisiens, har kørt i forskellige faser siden 2007. Det er finansieret af blandt andet Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, Messengers of Peace og Eric Frank Trust.

Formålet med partnerskabet er at lave spejderarbejde, der rækker ud over landegrænser. Gennem spejderarbejdet skabes der fællesskaber og oplevelser på tværs af kulturer og samarbejder for at forme de samfund, spejderne er en del af. Du kan læse mere om projektet her, ligesom du også kan læse om de mærker om Tunesien, man kan arbejde med ude i grupperne.

Hør fire af de danske deltagere, Sara, Signe, Lasse og Magnus, fortælle om deres oplevelser og mødet med den tunesiske kultur og spejderbevægelse i videoen her.

Er du også blevet nysgerrig på internationalt spejderarbejde og Future Leaders-partnerskabet? Læs mere om Future Leaders her. 

,

Læs også

Menu