Emmas beretning: Besøg fra Australien

Henover julen 2016 havde 16-årige Emma Ahm Hansen besøg af en ven fra den anden side af jordkloden. Læs Emmas beretning om at have en australske spejder på besøg i seks uger.

Foto: Emma Ahm Hansen

I seks uger over vinteren, startende den 29. november, havde min familie og jeg besøg af en australsk udvekslingsspejder. Hun kom hertil fra Mansfield i Victoria gennem udvekslingsprogrammet SISEP. Selv var jeg i Australien i sommerferien 2016. Vel organiseret og koordineret af SISEPs lille arbejdsgruppe.

Taylah Service kom til Hammel ved Aarhus og boede på min søsters værelse under sit besøg. Hun faldt hurtigt til i familien, hvor hun blev en del af fællesskabet. Og til trods for hendes problemer med det danske sprog, havde hende og min lillesøster på 10 år fået et stærkt venskab, da vi nåede slutningen af de 6 uger.

Det skete ved hjælp af et selvopfundet tegnsprog, Google Oversæt og små forsøg på at tale den andens sprog. Som om det ikke var nok, lærte hun også at spille 500, som er min families absolutte favorit kortspil. Det har hun taget med til Australien og spillet en del, efter hun kom hjem.

Hverdagen på udveksling

Til hverdag fulgtes Taylah med mig i gymnasiet på Aarhus Katedralskole. Også her blev hun taget venligt imod af kontoret og mine skolekammerater. Ros må der gives; hun lavede en fremlæggelse for klassen og deltog aktivt i engelsktimerne.

Det tog sin tid for hende at føle sig godt nok tilpas til det, men det skete. Hendes oplevelse af det var super interessant og glædelig, for hun kom ind i fællesskabet og fik en ide om, hvordan livet som skoleelev i Danmark er i forhold til Australien. En af de tydelige forskelle var mængden af lektier. Her var mængden væsentligt højere, end hun var vant til i Australien. Det kan jeg også selv skrive under på.

Vi var også til spejder, dog ikke meget på grund af den travle hverdag man har som gymnasieelev nu til dags. Fritid er der ikke meget af, men vi fandt tid, og der blev lavet både bål, mad og masser af hygge til spejdermøderne.

Kort sagt var det super spændende og givende at opleve det at have en udenlandsk spejder på udveksling i seks uger. Specielt når jeg i forvejen kendte hende fra min egen tur til Australien, hvor jeg boede hos hendes familie i sek uger.

Dog ligger der også meget hårdt arbejde i det at have en “fremmed” boende, og det tager på ens overskud. Som 16-årige ligger der meget ansvar bag at have en jævnaldrende, som ikke taler dansk, med over alt. Man er nødt til nogle gange at tilsidesætte egne behov, og det var til tider mere krævende end jeg havde forventet.

Et indblik i forskelle

Der er også en del forskelle mellem den danske og australske kultur, og det virker underligt, hvilke små ting vi gør så forskelligt.

Et sted, hvor der er stor forskel, er vores madvaner. I australien spiser de ofte gryderetter eller anden mad, som er blandt i en stor suppedas. Her har vi i Danmark tendens til at dele tingene pænt op på vores tallerken, så kød, salat, kartofler og sovs ligger hver for sig.

Derudover var Taylah også meget spændt på juleaften, da australierne jo ikke holder det på samme måde som os danskere. I Australien fejres julen om morgenen, så at fejre den om aftenen var nyt for hende. Det viste sig dog som en meget praktisk ting, da Teylah og hendes familie på grund af tidsforskellen kom til at åbne gaver samtidig.

Alt dette er en del af pakken, og lige meget hvor hårdt det kan have været nogle gange, er det ikke noget jeg ville bytte væk. Det er så utrolig fedt at få muligheden og ansvaret for at give en udefra sit eget indblik i den danske hverdag.

Oven i det får man jo lov at se sin veninde fra ens eget udvekslingsophold igen. Altså er det at være værtsspejder og -familie, noget jeg klart kan anbefale, og jeg kan ikke takke SISEP nok, for muligheden og det store stykke arbejde de har lagt i det.

Om SISEP

The Scout International Student Exchange Programme (SISEP) er et internationalt samarbejde med spejderkorpset i Australien, der har til formål at give danske og australske spejdere mulighed for at få en enestående international oplevelse gennem et ophold hos en udenlandsk familie.

I sommeren 2016 var 23 danskere i Australien, mens 22 australiere besøgte Danmark i vinteren 2016/17.

, ,

Læs også

Menu