Den gode historie: På spejderløb med spejderhat, smil og bare knær

Knogleknuserne er en flok historieinteresserede spejdere, som tog på spejderløb som i gamle dage.

Foto af Anna Hammargren

Ja, sådan så det ud, da vi (Knogleknuserne) tog på Wasa Wasa, som er et af Danmarks ældste spejderløb. Knogleknuserne er en spejderløbspatrulje, som er dannet af drenge fra hele landet. Vi er en flok historieinteresserede spejdere, som synes, det kunne være sjovt at prøve, hvordan det var at være spejder tilbage i gamle dage – både i forhold til beklædning, udstyr og aktiviteter.

Forberedelse med spejderprøven

Vi har selvfølgelig brugt tid på at forberede os inden Wasa Wasa. Vi tog blandt andet andenklasses prøven. Det er en gammel spejderprøve, som ved beståelse udløste et mærke. Men hvad skal man kunne for at få sådan et mærke, spørger du måske?

Spejderne skulle kunne:

  • Basal førstehjælp som inkluderede; rensning og forbinding af hudafskrabninger og snitsår, lave tørklædeforbinding samt armslynge af tørklædet.
  • Basale lejrfærdigheder som at kunne tænde et bål og gøre rede for regler for brug af økse og kniv samt at kunne pakke en rygsæk.
  • Diverse knob som inkluderede; tømmerstik, slyngstik, to enkelte halvstik, pælestik samt kunne sikre et reb med almindelig takling.
  • Orientere sig på et kort, udmåle længder, pejle med kompas samt følge en simpel rute ud fra et kort.
  • Fremvise en samling af almindelige plantearter og navene på dem.
  • Afsende og modtage lettere ord ved at morse, og kende til kontrolbogstaverne ved signalering med signalflag.
  • Sy knapper i.
  • Benytte sig af en telefonbog.

Alt dette har vi selvfølgelig øvet os på. Til den grad at vi vurderede, at vi har taget mærket.

I lanternernes skær

Startposten forgik på skolen, hvor vi fik en række opgaver såsom sækkeløb, tips din spejderhistorie, knobbinding og meget mere. Efterfølgende gik vi mod den første post, hvor vi oplevede vores første benspænd på vejen derhen.

Vi havde valgt ikke at bruge pandelamper, da man selvfølgelig ikke havde den slags tilbage i 1950-60’erne. I stedet for benyttede vi os af nogle flotte flagermuslygter eller lanterner, som nogle andre løbsdeltagere kaldte dem. De lyste fint op og kan stærkt anbefales.

Mini-katapult og spejderstav

På den første post skulle vi konstruere en mini-katapult i størrelsen 150 x 210 x160 mm. Det gjorde vi selvfølgelig i lyset fra vores flagermuslygter, der blev holdt oppe af vores spejderstave. Nu spørger du måske, hvad en spejderstav er?

En spejderstav er et værktøj, der for mange spejdere desværre er gået i glemmebogen. Det er en tyk pind, som skal være i højden, så den går til lige under spejderhatten. En spejderstav kan mest oplagt blive brugt som vandrestav, men også til selvforsvar (kampe med spejderstave er en gammel spejderdisciplin), en improviseret båre eller som i vores tilfælde et lygtestativ.

Vores mini-katapult blev selvfølgelig i allerhøjeste kvalitet, men vi var desværre de sidste til at forlade posten.

Lygtestativ i mørket
Foto: Gustav Schifferer Wessel

Ti poster med hatten på

Det skulle selvfølgelig ikke være et spejderløb uden en førstehjælpspost. Hvor vi skulle fremvise basal førstehjælp og operere på en stakkels bamse, der skulle have et nyt hjerte. Alt det selvfølgelig i lyset fra vores flagermuslygter. 

Efter ti poster inklusive startposten vandrer vi i mål. Med hatten fint sat på hovedet og til ekkoet fra vores skridt vandrer vi i mål søndag morgen ved 6-tiden. Da løbet sluttede kl.7, hvor der var opvækning, var der tid til en lille lur.

Efter morgenmad og nedpakning af sovegrej var der præmieoverrækkelse kl. 8. Vi kom på en sjetteplads i vores kategori, som vi tildeler vores benspænd med ikke at have moderne udstyr med.

Refleksion over det eventyr, vi har været på

Vi lærte meget på vores eventyr, ikke blot om spejderhistorien i Danmark men også om vores egne gruppers historie. Der er helt klart nogle ting, vi har fundet, som er bedst at lade ligge i den gamle patruljekasse. Men på den anden side er der en række evner og aktiviteter, som man bør holde fast i så som spejderhatten, morgeninspektion og spejderstaven.

Vi kan stærkt anbefale til andre spejdere at lære og tage inspiration af vores fælles spejderhistorie.

Foto af Viktor Schifferer Madsen

Læs mere om Wasa Wasa her

Hvad er et spejderløb?

Traditionelt er det en konkurrence for spejdere og FDF’ere, der sammen med deres patrulje dyster på forskellige poster, hvor der er en række opgaver. Posterne ligger typisk et par kilometer fra hinanden, og løbet foregår fra om eftermiddagen til langt ud på natten. De opgaver, man typisk kan møde, er alt fra førstehjælp, pionering og kodeløsning til noget helt fjerde.

______________________

Kæmpe tak til:

  1. Korpshistoriskudvalg for de gamle uniformer
  2. Esbjerg spejdermuseum for skriftlige kilder
  3. Aarhus spejdermuseum for mærker og skriftlige kilder
  4. Vikingestammen, Lindevang Gruppe for kilder til inspiration, spejderhat og mærker til uniformen
  5. Og selvfølgelig tak for den enorm store opbakning fra alle ovenover
  6. Ikke mindst, en stor tak til løbsarrangørerne for et fantastisk spejderløb.

Læs også

Menu