
I Svenstrup spejdergruppe har man fokus på at udfordre både spejdere såvel ledere, og man er ikke bange for at kaste sig ud i projekter, som skal styrke sammenholdet og bidrage til at skabe rammer for at spejderne kan arbejde ud fra “learning by doing”. Vi har talt med mangeårig spejder og spejderleder, Jan Vølker om arbejdet med det seneste renoveringsprojekt.
Hvor kom ideen fra?
“Tæt på seks år siden sad vi i bestyrelsen og i ledergruppen og visionerede, og i den forbindelse fløj det ene visionære forslag efter det andet på bordet. Vi havde udfordringer. Med kun to patruljerum, et meget lille toilet og en halvtreds år gammel hytte, så var det tid til det helt store projekt – hytten skulle renoveres. Vi havde renoveret den, da vi i 2003 overtog den fra De grønne pigespejdere, men nu skulle den have den helt store tur”, fortæller Jan Vølk.
Hvordan griber man det an?
Dorte Sloth Vestergaard, der er bestyrelsesformand, fortæller, at der blev nedsat et byggeudvalg bestående af repræsentanter fra bestyrelsen og en forælder. De skulle sætte retningen, lægge det hele i system og planlægge udførelsen samt tage kontakt til de frivillige kræfter.
“Det er tre til fire år siden, vi begyndte at søge om penge ved diverse fonde og ved kommunen”, forklarer Jan og fortsætter: “Det tog os op imod to år at få pengene hjem, men det var en kamp, og det endte også med, at vi manglede omkring 250.000 kroner”.
Men kampen stoppede ikke der.
“Før vi begyndte, fik vi os en overraskelse. I dagtimerne bruger dagplejen vores hytte og på den baggrund krævedes der af brandmyndighederne skærpede krav til brandgodkendelsen. Og da den langt om længe var kommet i hus, var det hele blevet meget dyrere end først antaget”, husker Jan tydeligt. Der blev det gjort klart, at det var de frivillige hænder, der skulle bære det sidste stykke i mål.
Hvor får man penge til sådan et projekt?
“Vi har fået bevilget økonomisk støtte af en række fonde, men langt fra alle de ansøgte. Kommunen har været den største hjælp, både økonomisk, hvor der er bevilget af to omgange samt til faglig sparring og konstruktiv dialog. Vi har haft svært ved at skaffe de sidste penge, så det har krævet en del frivillige kræfter at bære projektet i mål. Det har været hårdt, men resultatet er blevet godt. Forældre og bedsteforældre har involveret sig alt det de kunne, og uden dem, ingen hytte”, lyder det samstemmende fra Dorte og Jan.
Samarbejde med kommunen
Det daglige samarbejde med kommunen kan skabe inspiration for andre grupper. Aalborg Kommune og Fritidsforvaltningen har altid været en stor støtte for gruppen, når der har været igangsat større projekter. Om det er økonomisk støtte, rådgivning eller faglig sparring, så har støtten været der. Den opbakning er med til at skabe fremdrift i en spejdergruppe. Der er opstået gensidig tillid, hvilket har været nødvendigt for Svenstrup Spejdergruppe. Det er gruppens opfattelse, at hvis man yder en indsats og lægger sine kræfter i et projekt, så støtter kommunen hellere end gerne gode projekter.
Og netop det at få noget gennemført i fællesskab kendetegner i høj grad gruppen. “Vi udfordrer de rigtige steder, giver ansvar og skaber fællesskab på tværs af alder, etnicitet, udseende, baggrund osv.etc., og det er altafgørende, når man skal have gennemført større projekter”, fortæller Jan – og Dorte fortsætter: “Vi har respekt for hinanden, og har stort fokus på sammenhold og inddragelse af forældre, som gør at lederne kan gøre det de er bedst til, nemlig at være spejderleder for en masse glade spejdere”.
Tør du kaste dig ud i et projekt?
Spejderne i Svenstrup disker op med gode råd, baseret på egne erfaringer:
- Læg en plan og undersøg mulighederne.
- Indhent tilbud og søg fonde.
- Vær sikker på, at du har frivillige nok – undersøg mulighederne grundigt.
- Find en tovholder, der kan styre og orientere.
- Kast jer ud i det!