Modtagerne er udvalgt på baggrund foreningernes størrelse, aktivitetsniveau og behov – og så er modtagerne nogenlunde jævnt fordelt på tværs af landet og blandt de involverede organisationer. Heraf har i alt ni spejdergrupper fra KFUM-Spejderne fået tilsagn om en ny hytte.
Én af dem er Ellebæk gruppe i Holstebro, der har modtaget støtte til en hytte, der skal udskifte den nuværende fra begyndelsen af 1980’erne. Simon Hald, har været med i arbejdsgruppen på i alt seks personer bestående af ledere og forældrerepræsentanter, der har gjort et stort forarbejde for at lave en god ansøgning til en ny hytte.
Da nyheden om tildelingen af en ny hytte kom, var der stor begejstring hele vejen rundt. Vores hytte fungerer ikke om vinteren, og vi har været nødt til at låne andre lokaler andre steder til de mindste for at kunne få det til at fungere i den mørke og kolde tid,” siger Simon Hald, ulveleder og forældre i Ellebæk gruppe.
Da muligheden for at ansøge om en ny hytte opstod, satte Ellebæk gruppe alle sejl ind for at komme i betragtning. Blandt andet har gruppen været i forhåndsdialog med kommunen. For de nye rammer bliver afgørende for et større spejderfællesskab og for at forbedre tilbuddet for nuværende medlemmer.
De nye rammer, vi kommer til at få, vil forlænge sæsonen og være med til at fastholde medlemmer. For det er ofte om vinteren, at medlemmerne falder fra. Men vi vil også have nemmere ved at kunne tiltrække flere ledere, som vi jo har brug for, hvis vi bliver flere spejdere. Moderne og bæredygtige faciliteter er vigtige for at kunne tiltrække flere frivillige,” mener Simon Hald.
Spejderlejr på hjemmebane
En anden gevinst med en ny hytte, kommer også til at betyde, at Ellebæk gruppe, nu kan lave planer om at afholde små lejre for de yngste spejdere hjemme i spejderhytten.
Med nye faciliteter med både gode ude- og inderum giver os mulighed for at kunne afholde lejre på hjemmebane, og det kan være en stor fordel for de mindste spejdere, der dermed kan sove ude i trygge omgivelser’’, fortæller Simon Hald.
Styrket spejderarbejde
KFUM-Spejdernes generalsekretær Ole Buch Rahbek, ser frem til at opleve de nye hytter spire frem overalt i landet.
Vi er utrolig glade for, at Fremtidens Spejderhytte bliver en realitet i så mange lokalområder. Fondens støtte betyder ikke bare nye fysiske rammer, men også nye muligheder for at styrke vores spejderarbejde og skabe flere inspirerende oplevelser i naturen for børn og unge i hele landet. Det er en vigtig investering i fremtidens spejdere, og vi glæder os til at se resultaterne og de nye muligheder, der følger med de nye hytter,’’ siger Ole Buch Rahbek, generalsekretær i KFUM-Spejderne.
Baggrunden for bevillingen
Den A.P. Møllerske Støttefond har indgået et unikt samarbejde med foreningen Spejderne og FDF, der skal sikre et kvalitetsløft af spejderhytter og kredshuse i hele landet. Til formålet har Fonden doneret 140 millioner kroner. Opførslen af 32 eksemplarer af Fremtidens Spejderhytter er en del af den samlede indsats, som du kan læse mere om på spejderne.dk
De i alt 34 udvalgte foreninger kommer fra hele landet. Der opføres 15 hytter i Jylland. Fire på Fyn og 12 på Sjælland. Blandt disse er 16 foreninger fra Det Danske Spejderkorps, ni fra KFUM-Spejderne, seks fra FDF og tre foreninger fra De grønne pigespejdere. Tilsammen vil det gavne 2.260 medlemmer på tværs af de 34 foreninger. Se den geografiske placering af hytterne her.
Tankerne bag designet af Fremtidens Spejderhytte
Designet af Fremtidens Spejderhytte er udviklet gennem en arkitektkonkurrence afholdt af Den A.P. Møllerske Støttefond med inputs fra FDF- og spejderforeninger i hele landet. Konkurrencen blev vundet af Arkitektfirmaet LETH & GORI, der sammen med Rønnow Arkitekter og VEGA landskab har skabt et koncept som nytænker den klassiske spejderhytte i både form og funktion. Designet har fokus på at åbne hytten mere op mod omgivelserne og ’trækker naturen ind og inviterer spejdere til at være udenfor’ bl.a. ved at have en udendørs bålplads, som ’omfavnes af spejderhytten i et stort koncentrisk omslag’.
Den videre proces
Med bevillingen af hytterne er det op til foreningerne at klargøre grunden til opførslen af hytten, inden den valgte totalentreprenør begynder byggearbejdet. Undervejs vil foreningerne løbende modtage rådgivning om processen, og det forventes, at de første eksemplarer er klar til brug i sommeren 2025. På et webinar den 5. september vil arkitekten, en rådgiver fra Fonden og Spejderne besvare spørgsmål og gennemgå den videre proces for de foreninger, der har fået bevilget en hytte. Arkitekttegningerne til hytten bliver desuden offentliggjort på et senere tidspunkt, så det vil være muligt for foreninger at bruge tegningerne, hvis de finder finansiering andre steder.
Billeder af Ellebæk gruppes spejderhytte fra 1980’erne.