Den gode historie: Flexspejder fastholder spejderne

Der er mange måder at lave spejder på. I Oksbøl gruppe har de fx indført flexspejder og den nye enhed bjørnene.

To spejderledere foran orange telte
Foto: Ole Thye Gram

Hvad gør man, når efteråret falder på og halvdelen af spejderne pludselig ikke kan komme til det ugentlige møde, fordi gymnastikforeningen åbner for vinterens sæson? Hvis man er Oksbøl gruppe, der består af både grønne og blå DDS-uniformer og derfor i forvejen er vant til at tænke ud af boksen, så indfører man ‘flexspejder’.

Bæverleder Sara Louise Bang Thy forklarer begrebet: “Gymnastik falder sammen med spejder i vinterperioden. Så for at vi ikke skal miste børnene til gymnastikforeningen, har vi tilbudt at de kan komme om mandagen i stedet for om tirsdagen.”

Om tirsdagen er der fortsat møde for de børn, som ikke går til gymnastik. Men når hele enheden ikke bare rykker mødedag til mandag, så skyldes det, at “så er der bare noget andet, det koliderer med”, som Sara forklarer. Problemet er nemlig primært begrænset til de piger, som også gerne vil gå til gymnastik.

Og den fleksible tilgang til at fastholde gymnastik-pigerne vækker glæde ikke blot hos børnene, men også deres forældre. “Mange forældre kommer og siger tak det det. Ellers ville deres børn måske vælge spejder fra om vinteren”, fortæller Sara.

Gruppeleder André Lindbæk Leding supplerer: “Vi risikerer også, at de ikke kommer tilbage igen.”

Flere frivillige på ønskelisten

Oksbøl gruppe er etableret i 1929 og har 74 medlemmer fordelt på enhederne familiespejder til trop samt et par seniorer, som er ledere. Til sommer går turen til Kulsø Spejdercenter og divisionslejr, hvor gruppen er afsted med omkring 50 spejdere, fordelt på alle enheder. Men trods det store og stabile antal medlemmer, ønsker gruppen sig ligesom mange andre flere frivillige hænder.

For at få det ønske til at gå i opfyldelse, har bestyrelsen, gruppeleder og gruppelederassisten fra  gruppen deltaget på frivillighedsudannelsen, som DGI Sydvest afholder for lokalområdet i Varde Kommune. Uddannelsen klæder deltagerne på til blandt andet at rekruttere og fastholde frivillige.

“I og med at vi har deltaget så meget i lokalsamfundet, har vi fået tilbuddet om at være med.  Vi har sammen med andre foreninger i området haft fokus på frivillighed i flere år, men selve frivillighedsudannelsen vare ca. et halvt år og er færdig  her til sommerferien,” fortæller André.

Kurset har blandt andet givet gruppen nye redskaber til at gøre det nemmere at blive frivillig i gruppen.

“Det er jo ikke nok at sige, at vi vil have flere frivillige. Vi skal også kunne definere,  hvad vi har brug for frivillige til. Vi har et kæmpe arbejde i gang med at nedskrive vores opgaver i gruppen. Så vi kan prioritere og finde den rette person til opgaven ” uddyber André Lindbæk ledning.

Ny enhed for bjørnene

Projektet er ikke det eneste, gruppen deltager i. Sammen med kommunens fritidstilbud indenfor gymnastik og håndbold deltager de også i et projekt MereMangfoldig, under Socialstyrelsen,

“Det handler om børn, som ikke fungerer i større grupper. Vi har oprettet en enhed for de børn, som vi kalder bjørnene. En ansat ved kommunen hjælper med at finde de her børn i alderen 7 til 13 år. Det kører på samme måde som familiespejder med møde hver 3. søndag,” fortæller  André.

Bjørnene består i øjeblikket af 5 børn og 2 spejder leder, og der kan maks være 8-10 for netop at tilgodese børnenes behov for at være i mindre enheder.

“Projektet kører i to år endnu. Som det kører lige nu, kan vi ikke se, hvorfor vi ikke skulle køre det. Så så længe vi har ledere til det, så gør vi det, fastslår gruppelederen.

Læse mere i Ildhu

Du kan læse mere om Oksbøl gruppe i Ildhu, som udkommer fra 11. juni 2024. Ildhu er KFUM-Spejdernes medlemsblad for alle ledere og voksne medlemmer.

Læs også

Menu