Fortsat brug for Spejderhjælpsugen i 2024

I 2023 har indtjente penge fra danske spejdere været med til at skabe tryghed i flygtningelejre i Libanon. Projektet under Spejderhjælpen fortsætter i 2024.

Pengene, som danske spejdere under Spejderhjælpsugen tjente ind i 2023, er gået til organisation Kanafani, der driver børneinstitutioner i de libanesiske flygtningelejre. Flygtningelejre, der grundet konflikten mellem Israel og Hamas, er under endnu højere pres i dag.

Spejderhjælpens indtjente midler fra 2023 er bl.a. med til at muliggøre:

  • Sommeraktiviteter: Mulighed for at holde centrene åbne i sommerperioden og tilbyde sport/ leg eller tage børn og unge med på ture ud af lejrene til andre dele af Libanon.
  • Materialer til billedkunst: Acrylmaling, lærreder og papir, pensler, kridt m.m. Kunst som helende og kreativ ressource er en central del af hverdagen for børn og unge i Kanafanis institutioner.
  • Biblioteker: Ud over et bredt udvalg af bøger tilbyder bibliotekerne, i lejrene, bl.a. skak- og litteraturklubber for unge.

I Libanon er projektets mål at sikre flygtningebørns og -unges rettigheder til et trygt og støttende miljø. Det sker gennem et samarbejde med Ghassan Kanafani Cultural Foundation. Fonden driver børnehaver, ungdomsklubber, biblioteker mv., der støtter op om at give flygtningebørnene i Libanon en bedre barndom – en slags trygt helle i det ofte pressede og hårde liv i flygtningelejrene.

Det er ikke kun børnene og deres familier, men også det libanesiske værtssamfund som huser flygtningelejrene, der nyder godt af Kanafani-fondens arbejde, idet fondens indsatser er med til at reducere de sociale spændinger mellem flygtninge og værtssamfund. I forhold til de danske spejdere er det overordnede ønske, at børn, unge og voksne i spejderkorpsene igennem Spejderhjælpens partnerskab med Folkekirkens Nødhjælp får mulighed for at engagere sig lokalt med et globalt udsyn – og støtte den gode sag.

Fortsat stort behov for hjælp

Siden projektets start har situationen i området udviklet sig: Krigen mellem Israel og Hamas med den humanitære katastrofe i Gaza og eskalerende vold og uro på Vestbredden til følge, trækker spor ind i børnenes hverdag i de permanente flygtningelejre. I Kanafanis børneinstitutioner mærker pædagogerne børnenes bekymringer og uro omkring det de ser i medierne eller samler op fra de voksnes samtaler. På den måde er der kun tale om et forstærket behov for at give børn og unge det frirum, som både børnehaver og øvrige Kanafani-institutioner tilbyder. Pædagogerne arbejder bl.a. med rollespil/ teaterøvelser for at få udtrykt og bearbejdet de svære følelser.

I det sydlige Libanon er situationen meget tilspidset, og sikkerhedssituationen påvirker driften af centrene (blandt andet ses det, at åbningstiderne forkortes eller at det afhænger af en sikkerhedsvurdering fra dag til dag, om der overhovedet er åbent.

Materiale til Spejderhjælpsugen 2024

Spejderhjælpsugen 2023 var et partnerskabsprojekt mellem Folkekirkens Nødhjælp, Ghassan Kanafani Cultural Foundation og Spejderhjælpen under navnet ‘Hjælp til flygtningebørn i Libanon’. Projektet fortsætter i 2024.

Find materiale til Spejderhjælpsugen 2024 her

Læs også

Menu