Ny bogføringslov – med udgangspunkt i spejdergrupper

Den nye bogføringslov træder i kraft fra 2026. Læs, hvad det betyder for dig som kasserer.

Foto: Johny Kristensen

Foreninger, der har erhvervsmæssig indtægter/omsætning på over 300.000 om året 2 år i træk, er omfattet af den nye bogføringslovs krav til digitalt bogføringssystem. Kontingenter er ikke at betragte som erhvervsmæssige indtægter. 

Det vil sige, hvis I har indtægter/omsætning udover kontingent på over 300.000 kr. om året, kan I blive omfattet af disse nye krav til digital bogføring. Ved opgørelse af den årlige omsætning er det alene erhvervsmæssig omsætning, der skal medregnes, hvilket f.eks. er omsætning fra hytteudlejning. Det kan også være omsætning fra omdeling af blade, juletræssalg eller tilsvarende. Der er pt. ingen planer om, at loven kommer til at gælde for foreninger med en omsætning på under 300.000 kr om året.

Omsætning fra enkeltstående aktiviteter f.eks. et årligt loppemarked er undtaget og behøver ikke regnes med som erhvervsmæssig omsætning.

Den nye bogføringslov indbærer, at der skal bogføres digitalt samt opbevares bilag digitalt. Ifølge Erhvervsstyrelsen træder de nye krav forventeligt i kraft fra 2026. Dette ikrafttrædelsestidspunkt er dog endnu ikke endeligt.

Alle grupper, der bruger Medlemsservice til at bogføre og opbevare bilag i, lever op til Erhvervsstyrelsens krav allerede i dag. 

Medlemsservice er et tilpasset bogføringssystem, som ikke er på Erhvervsstyrelsens liste over godkendte systemer. Man må gerne benytte et tilpasset system eller et system, der ikke er på den liste, men det betyder, at man selv er ansvarlig for at systemet lever op til kravene. KFUM-Spejderne i Danmark sørger løbende for at Medlemsservice lever op til alle kravene.

Bruger I ikke Medlemsservice endnu, så overvej, om der er på tide, da der fremover ikke må bogføres manuelt i f.eks. Excel, og bilag skal opbevares elektronisk. Kontakt supporten medlemsservice@kfumspejderne.dk, hvis I ønsker at komme i gang med at benytte Medlemsservice til jeres bogføring og regnskab.

,

Læs også

Menu