Gustav fik dispensation til Roland 2

”Der er ekstremt mange fede værktøjer både til dagligdagen og til spejder”.

  • Foto: Ole Thye Gram
  • Foto: Ole Thye Gram
  • Foto: Ole Thye Gram
  • Foto: Ole Thye Gram

Selv om det på papiret var for sent for Gustav Fly at komme på Roland 2, tog han alligevel afsted og kom hjem med både værktøjer og ny venskaber. Med sine 17 år var Gustav Fly egentlig blevet lidt for gammel til at tage på Roland 2, men lysten til at lære nyt om metoder til spejderarbejdet og håbet om at møde nye spejdervenner var så stor, at han besluttede sig for at søge dispensation.

Jeg ville gerne afsted, fordi det er det første mere teoretiske kursus i uddannelsesrækken, og det er mere mig end adventureløb og sådan noget. Jeg tænkte, at det var spændende nok at prøve det,” siger Gustav Fly.

Et par år med Corona og et år på efterskole havde spændt ben for, at han kunne komme afsted tidligere, og derfor var det heller ingen sag at få en dispensation fra kurset til at deltage. Med tilladelsen i hånden stod han derfor i påskeferien klar til en uges spejderkursus på Houens Odde Spejdercenter sammen med 41 andre spændte deltagere. Forinden havde han gjort sig en del tanker om, hvad det ville betyde for hans oplevelse af kurset, at han var lidt ældre end de fleste andre.

Jeg var spændt på, om jeg ville lære noget, fordi det jo er et kursus for 14 til 16-årige uden den store ledererfaring, og jeg har allerede været i gamet i fire år,” siger han og henviser til sin rolle som bæverleder.

Aldersforskel var ingen hindring

Til hverdag går han i 1.g på HTX og bruger sin fritid i spejdergruppen Knuden Aalborg. Her er han foruden bæverleder også seniorspejder. Og selv om der var dele af kurset, som primært fungerede som genopfriskning af ting, han vidste i forvejen, så var der også ny viden at tage med hjem.

Jeg lærte nogle nye metoder, som jeg har kunnet bruge og tage med videre. Det er eksempelvis sådan noget med evaluering og feedback. Det har jeg brugt efter en tur, vi var på med bæverne og ulvene, hvor vi ledere snakkede om, hvad der var godt, hvad vi skulle gøre bedre, og hvad vi skulle droppe på en tur en anden gang, siger Gustav Fly. 

Men udover selve indholdet af kurset har han også fået noget andet med hjem. Hvis han skal pege på det allerbedste ved at have været afsted på Roland 2, er det nemlig noget andet, der først popper op i hans hoved.

Det er de nye venskaber. På trods af aldersforskel var der nogle, jeg snakkede megagodt med og stadig gør. Det fedeste er, at man er sammen med søde mennesker, mens man lærer. Det er det, der gør det så sjovt at være der,” siger han.

Drømmer om flere kurser

Aldersforskellen endte faktisk også med at være en sund udfordring for Gustav Fly, der gerne deltager aktivt, når han er i undervisningssituationer.

Nogle var tre år yngre end mig, og vi var ikke altid helt på niveau i forhold til det faglige, men det gjorde, at jeg fik øvet mig i at holde lidt igen og kunne give plads i stedet for bare køre derudaf,” fortæller han.

Samlet har Roland 2-kurset været en rigtig god oplevelse for Gustav Fly, og han da heller ikke i tvivl om, at han vil anbefale andre at tage afsted, når de kan.

Man skal gøre det, fordi man får nogle nye ting i rygsækken, som kan bruge. Der er ekstremt mange fede værktøjer både til dagligdagen og til spejder. Og så er der venskabsdelen, og det er jo en af de bedste grunde,” siger han.

I fremtiden vil den nyudklækkede Roland 2-spejder gerne på kursus igen. Han satser på at tage på ULK til næste år for at lære endnu flere nye værktøjer og metoder til spejderarbejdet at kende.

Vil du på kursus?

Tjek alle vores fede kurser ud på kfumspejderne.dk/kalender

 

Læs også

Menu