Den gode historie: 25 år med julemarked i Ulstrup

Ulstrup gruppe holder i år 25 års jubilæum med deres julemarked.

Foto: Ulstrup gruppe

For 25 år siden solgte gruppen kun juletræer. Et par år senere begyndte de at sælge gløgg og æbleskiver, som man kunne nyde imens man fandt det perfekte juletræ. I takt med at gruppen udviklede sig, gjorde julemarkedet det samme. Gruppen begyndte at sælge adventskranse samt juledekorationer, som børnene havde været med til at lave. I dag har de udvidet med julemarked med lykkehjul, tombola og café med hjemmebagte småkager.

Tidligere blev der lavet omkring seks adventskranse og ti juledekorationer af, i år bliver der lavet 28 dekorationer og 12 adventskranse. Gruppen har dog de sidste par år fået hjælp fra en blomsterbinder til at lave dekorationer som en donation fra hende til gruppen.  

Børnenes lykkehjul

Julemarkedet er gruppens primære indtægtskilde, dog er det ikke juletræerne, der trækker mange folk til men boderne med tombola og dekorationer. Sidste år tjente gruppen omkring 30.000 kr. på eventet.

Julemarkedet falder altid i weekenden, hvor det er første søndag i advent, og bliver afholdt lørdag fra kl. 10-16 og søndag fra 11-17.

Man kan også finde et børnelykkehjul, hvor man kan vinde lykkeposer, og hvis man er så uheldig ikke at vinde en lykkepose, får man stadig en lille chokoladejulemand som trøstepræmie. Det er gruppens juniorspejdere, som styrer det, da hver tur koster en femmer, hvilket gør det nemt for dem at regne ud i forhold til byttepenge.

Tidligere har julemarkedet været meget lederbåret, men det er ikke holdbart i længden og gør det også svært at udvikle på. I år er der dog mange forældre involveret, hvilket vi er meget glad for. Men det handler også om at få involveret spejderne, for det er jo lige så meget dem, som vi gerne vil vise frem og ikke nogle halvgamle ledere, som står og sælger juletræer. “

Annemette Fabritius – bæverleder i Ulstrup gruppe

I cafételtet kan man købe små cellofanposer med hjemmebagte småkager lavet af børnenes forældre og bedsteforældre, samt poser med bolsjer lavet af spejderne. Gruppen har også sat et bålfad op, hvor man kan komme og lave snobrød sammen med spejderne.

Lokale donationer 

Gruppen har også en tombola, hvor de har omkring 300 præmier, som er blevet doneret af de lokale. Gruppenlederen sender et julebrev ud, hvor hun fortæller, hvad spejderne har lavet i løbet af året og fortæller om, hvor vigtig spejder er for børn og unge. 14 dage senere ringer nogle af lederne så rundt for at høre, om de har modtaget brevet, og om de har lyst til at give nogle præmier. Det er alt fra dagligvarebutikker til små virksomheder. Som noget nyt i år har gruppen lavet en avisannonce i lokalavisen med alle de sponsorater, som de har fået. Normalt plejer de bare at hænge en oversigt op ved tombolaen.  

Selvom i år er et jubilæumsår, bliver der ikke gjort noget specielt fra spejdernes side til julemarked. Det er dog blevet en tradition, at der kommer en og hjælper med at tænde byens julelys. Tidligere har det været en lokal børnebogsforfatter, en kunstner samt den lokale efterskoles forstander, som har holdt lystændings-talen, og herefter har sammen med det lokale Gudenåens kor synger julen ind. I år er det byens borgmester, som kommer og holder lystænding talen og tænder lyset klokken 17.

Har du den næste gode historie, så skriv en mail til kommunikation@kfumspejderne.dk .

, ,

Læs også

Menu