Den gode historie: Naturen og gode værdier blomstrer hos Tuse Bjerg-spejderne

“Vi er storforbrugere af naturen, så det er godt at give lidt tilbage.” Tuse Bjerg-gruppen har fået penge til at udbygge naturen ved deres hytte – og det har fordele for både miljøet og spejderne.

Foto: KFUM-Spejderne i Tuse Bjerg

Tilbage i september faldt Tuse Bjerg-gruppen over et opslag på de sociale medier, hvor Holbæk kommune informerede om deres ‘vild natur’-pulje i forlængelse af indsatsen for at blive ‘Danmarks vildeste kommune’. “Det kaster vi os ud i” sagde spejderne og skrev en ansøgning med fokus på, hvordan de kunne sprede vild natur i kommunen ved at udbygge naturen ved spejderhytten. 14 dage senere havde de svar, og de modtog 5.000 kr fra puljen. Pengene fik hurtigt ben at gå på hos den lokale planteskole, hvor gruppen købte træer, buske, jord og haveredskaber. Blomsterfrø skulle der også bruges, og dem kunne de hente gratis hos kommunen. 

Respekt for naturen

Gruppeleder hos Tuse Bjerg-spejderne Helle Kyril Jensen fortæller:

“Vi er altid på jagt efter nogle gode puljer, fordi det er en måde at forny spejdergruppen og fastholde den natur og det udeliv, vi har for spejderne.”

Og projektet har flere fordele end blot at skabe biodiversitet og flot beplantning:

“Tanken er, at spejderne selv skal plante og så frøene, så de kan få et tilhørsforhold til naturen. Igennem det her lærer de at passe på naturen – og i langt højere grad, når de selv har været med til at plante.”

Ud over at få mere respekt for naturen lærer spejderne også om at have respekt for hinandens arbejde. Det er hvert fald idéen, forklarer Helle. Når spejderne side om side og på tværs af enheder planter træer, skabes der en fællesskabsfølelse. Dermed bliver børnene også bedre til at tage sig af hinandens ting, fordi de har set arbejdet, der er blevet lagt i af de andre. 

Dette projekt er ikke Tuse Bjerg-gruppens første indsats for at hjælpe naturen. De deltager nemlig ofte i affaldsindsamling, og det er også noget, der gerne skulle give gode værdier til spejderne.

“Man lærer, at når man smider noget i naturen, er der også nogle, der skal samle det op igen – og det er altså ikke så sjovt.”

Håbet er, at det får spejderne til lige at tænke sig om en ekstra gang, før de smider noget i naturen forklarer Helle. Disse slags projekter er altså ikke kun nyttige for naturen, men også for spejderarbejdet. 

Vil du også hjælpe naturen?

Er du eller din gruppe blevet inspireret af de mange fordele ved at understøtte den vilde natur? Så kan I på Vild Naturs hjemmeside finde tips og tricks til, hvad I kan gøre for at give naturen bedre levevilkår. På siden kan I desuden finde ud af, om jeres kommune også deltager i konkurrencen om at blive ‘Danmarks vildeste kommune’. Der er mange muligheder for at hjælpe jeres kommune i mål og har I en idé, der kræver lidt flere ressourcer, så gør som Tuse Bjerg-gruppen og se om I kan finde en pulje eller fond, der støtter op om formålet. I kan altid starte med at tjekke om jeres kommune, ligesom Holbæk, har en pulje I kan søge midler fra.

Hvis din spejdergruppe også har fingrene i jorden eller på andre måder hjælper naturen og dyrelivet, så vil vi meget gerne høre om det. Tag os på Instagram med @kfumspejderne, så deler vi det videre.

Læs også

Menu