Foto: Christian Buhl

Tips til et bedre interview

De fleste, der har prøvet at interviewe andre har også oplevet, at det ikke er gået helt, som de havde ønsket. Her får du nogle tips, så dit næste interview kan blive endnu bedre. Så er du klædt på, når du skal lave interviews til gruppens blad, artikler til hjemmesiden, videoklip eller noget helt tredje.

Når du skal interviewe en person, er der nogle grundlæggende ting, som du skal være opmærksom på. Følgende punkter er vigtige og gælder uanset hvilken type, du skal interviewe.

De 7 dødssynder

1. Give en konstatering i stedet for et spørgsmål
Hvis du giver en konstatering og ikke et spørgsmål, får du ikke rigtig nogen respons, og du risikerer at forvirre personen, du vil interviewe, ved ikke at give ham/hende en klar retning.

2. Stille to spørgsmål i ét
Hvis du ønsker et fokuseret svar, må du give et fokuseret spørgsmål. Hvis du stiller flere spørgsmål på en gang, risikerer du at få et svar, der kun besvarer det sidste spørgsmål, eller som ikke er fokuseret.

3. Give en konstatering efter et spørgsmål
Hvis konstateringen er nødvendig for at forklare eller fokusere dit spørgsmål, skal det komme før spørgsmålet – på den måde undgår du at personen glemmer spørgsmålet.

4. Undgå overdrivelser
Du har måske lyst til overdrive vedkommendes kompetencer/andet for at give et indirekte kompliment. Du kan dog risikere, at den, du vil interviewe, kommer til at koncentrere sig mere om at rette på din overdrivelse i stedet for at svare på dit spørgsmål.

5. ”Trigger”-ord
Trigger-ord er ord, der fungerer som provokation. Hvis du f.eks. interviewer en, der er studerende, kunne ”elev” være et trigger-ord. Lav så meget research hjemmefra som muligt, og hvis du stadig er i tvivl, så spørg, hvilke ord, vedkommende ville foretrække at bruge, så du ikke kommer til at bruge de forkerte betegnelser – så risikerer du ikke at fornærme nogen.

6. Ledende spørgsmål
Du skal stille spørgsmål, fordi du er nysgerrig. Brug åbne spørgsmål hjulpet på vej af hv-ord som ”Hvordan kan det være...”, ”Hvorfor...” og lignende, og ikke fraser som ”Er det ikke også rigtigt at...”

7. Lukkede spørgsmål
Prøv at vende spørgsmålet fra at være lukket til åbent. Så i stedet for ”Kan du lide at være spejder?” (som kun kan give ja/nej), kan du spørge ”Hvad er det, du kan lide ved at være spejder?” - på den måde får du flere spændende svar, som du kan bruge. 

Et sidste råd med på vejen

Fornem dig frem til hvilken type personlighed, du interviewer. Er vedkommende selvsikker og klarer den selv, eller mere usikker og skal have hjælp til at komme frem? Hvis vedkommende er meget usikker, kan du prøve at gentage enkle ord, fra de svar du får.

På den måde får du ledt samtalen ind på noget af det, du synes er mest interessant for interviewet, og du giver vedkommende en tryghed, ved indirekte at fortælle, at svarerne er noget værd.

Sidst men ikke mindst: vær høflig, venlig, respektfuld og taknemmelig. 

Vedkommende er der, fordi du har brug for en at interviewe, og det skal de have tak for, og du kan give en ekstra tak, ved at sørge for at oplevelsen er behagelig. 

Ved at kræse om den, du skal interviewe, højner du chancen for et bedre interview.

// Victoria Hatting, Synlighed