Erik Larsen

Anerkendende dialog med karakter

Hvornår skal man anerkende, og hvornår skal man sige fra? Hvordan skal man kommunikere i de forskellige situationer? En god vejledning til dette er lyskrydset. Lyskrydset giver et overblik over, hvordan du kan håndtere spejderen. Hver farve vil blive gennemgået nedenfor.

Det er altid en god idé at fokusere på det, der virker samt stille anerkendende spørgsmål. Anerkendende spørgsmål skal åbne op for dialog, så du kan blandt andet spørge ind til arbejdsprocessen på et konkret forløb, stille spørgsmål der får spejderen til at uddybe eller komme med flere. Mulighederne er uendelige – det gælder bare om at have en dialog kørende, hvor spejderen føler, der er plads og at han eller hun bliver anerkendt.

Grønt lys – anerkend og værdsæt

Når spejderen er i det grønne lys, hvor alle aftaler overholdes og der er god kommunikation, så skal du som leder anerkende og værdsætte spejderens kompetencer - så ofte som muligt. Både overfor spejderen selv og i større fora. Dette vil give spejderen selvtillid og blod på tanden til flere opgaver. Dermed får I en topmotiveret spejder, og det kan I vel ikke sige nej til?

Du kan blandt andet anerkende spejderen sådan her:

• Ved at bemærke spejderens tilstedeværelse til forskellige arrangementer 
• Ved at inddrage dem i store og små opgaver og beslutninger 
• Ved at rose, når I mener det 
• Ved at sige tak, når det er passende 
• Ved at lægge vægt på det anerkendende, når I er i egentlig dialog med hinanden

Som sagt er den vigtigste ting i en anerkendende samtale at lytte og at spørge. Det gælder om at være interesseret i, hvad spejderen har at fortælle og anerkende dem undervejs.

Gult lys – giv konstruktiv feedback

Hvis du oplever enkelte problemer med spejderen, så giv konstruktiv feedback. Det er vigtigt, at du ikke skælder din spejder ud, da det så vil virke som et personligt angreb samt demotivere spejderen. Du skal i stedet arbejde efter De 3 K’er og eller Bedstemors lov.

De 3 K’er er en skabelon, der sikrer, at din feedback er brugbar for spejderen. K’erne står for Konkret, Konstruktiv og Kærlig. Der er altså fokus på den konkrete handling. Du skal beskrive præcis, hvad du oplever er godt og skidt – og ikke på det generelle plan, men i forhold til handlingen. Det konstruktive består af indblik i fremtiden – hvordan kan spejderen gøre det bedre til næste gang, eller skal opgaven helt fjernes? Til sidst men ikke mindst skal der holdes en kærlig tone igennem hele samtalen. Fortæl spejderen, hvorfor opgaven er vigtig, samt at personen er vigtig. I den sammenhæng er det en god idé at holde dig fra du-sprog, og i stedet bruge jeg-sprog, da feedbacken ikke vil blive opfattet som en personlig klage.

Bedstemors lov kan bruges i forlængelse af De 3 K’er eller for sig selv. Ved brug af værktøjet skal spejderen have tre gode ting at vide og én mindre god. På den måde bliver spejderen anerkendt, men får stadig et godt råd med på vejen, til noget der kan forbedres. Husk altid den gode tone.

Rødt lys – den svære samtale

Hvis spejderen gang på gang ikke holder aftaler, får arrangeret planlagte møder med mere, kan det være tid til den alvorlige snak. Dette skal dog kun ske i tilfælde, hvor der ikke er andre muligheder, og I har haft en dialog og kommet med konstruktiv feedback. Til spejder skal der være plads til alle, og vi har forskellige kompetencer, hvilket bør blive respekteret. Dog kan der være situationer, hvor samarbejdet ikke fungerer. Da det kan være en krævende og følelsesmæssig samtale, skal det nøje overvejes og tales igennem med andre inden, I konfronterer spejderen.

Guide til den svære samtale vil blive uddybet i artiklen ”Forbered dig på den svære samtale”. Du kan finde linket til højre her på siden.

Husk tonen

Alt i alt er det vigtigste ved anerkendende dialog, at du lytter og spørger ind. Derudover skal tonen holdes konstruktiv og kærlig, så dialogen ikke ses som et personligt angreb. Den svære samtale skal så vidt muligt undgås, men kan blive en nødvendighed, hvis hverken dialog eller feedback har virket.