Foto: Johny Kristensen

Krigen i Ukraine

Spejderne er en global fredsbevægelse, og i den aktuelle urolige tid behøver vi stå sammen om at udvise vores sympati og støtte. Igennem solidaritetshandlinger kan vi støtte fredelige kræfter i Ukraine, der hjælper landets børn og deres familier i denne krisetid.

Lige nu har mange børn og unge spørgsmål til situationen i Ukraine. Derfor har vi oprettet denne side, som du som leder, kan bruge, når du skal planlægge det ugentlige spejdermøde, hvor du møder spejdernes mange spørgsmål og følelser. Vi har også samlet links til indsamlinger og initiativer. 

Guide til at tale med børn om krigen i Ukraine

Her henviser vi til Børns Vilkår: bornsvilkar.dk/gode-raad-til-at-tale-om-konflikten-mellem-rusland-og-ukraine/

Indsamlinger

Meldingerne er, at der ikke er brug for indsamling af tøj, udstyr mm. I øjeblikket er der behov for økonomiske bidrag. Hvis man har indsamlet tøj, udstyr mm. kan man give det til en genbrugsforretning, hvor overskuddet går til katastrofen i Ukraine.

Vi anbefaler at man bruger en af følgende indsamlinger:

Hvis spejdergruppen selv laver indsamlinger, kan man oprette en indsamlingen på Betternow under KFUM-Spejderne. På den måde er man som indsamler under KFUM-Spejdernes indsamlingstilladelse, og korpset betaler eventuelle gebyrer.

Ukrainske flygtninge i Danmark

Der er nu kommet ukrainske flygtninge til Danmark. Overvej derfor i spejdergruppen om i kan byde ukrainere velkommen til jeres spejderaktiviteter, så ukrainerne får en god start på livet i Danmark. Spejderaktiviteterne for ukrainske flygtninge kommer potentielt til at skulle koordineres sammen med den lokale kommune. Hold derfor øjnene åbne på kommunens egne kanaler. Hvis i har ukrainere i spejdergruppen som skifter adresse/by, så skriv til tobias@kfumspejderne.dk så vi kan hjælpe med at finde en spejdergruppe til ukrainerne i den nye by de skal bo i.

  • Bliv Røde Kors Parathjælper ved at gå ind på linket. I kan sætte kryds i boksen: Opgaver hvis der opstår behov i forbindelse med kriser i Danmark? Og skriv ”Ukrainefrivillig” øverst i feltet ”egne bemærkninger”.
  • Stormøder i kommunerne: I de her dage holder flere kommuner stormøder, hvor civilsamfundet bliver inviteret med til at drøfte hvordan man kan hjæple ukrainske flygtninge i sin kommune. Stormøderne findes ikke på én side hos Kommunernes Landsforening, så grupper og distrikter opfordres til at kontakte egen kommune eller kigge efter stormøderne på den lokale kommunes hjemmeside. Del gerne informationerne fra stormøderne med næstformand Tobias Simonsen på tobias@kfumspejderne.dk, så vi har så meget viden om indsatserne som muligt.
  • Søg fripladsordning så de ukrainske børn og unge kan blive medlem af KFUM-Spejderne. I kan enten søge fripladser via linket ellet høre jeres kommunale fritidskonsulent om den lokale kommunes friplads muligheder. Desuden har organisationer som eksempelvis også BROEN Danmark mulighed for at støtte med udstyr og hvad der ellers er brug for.

Forsikring af ukrainske flygtninge

Topdanmark, som KFUM-Spejderne er forsikret hos, har valgt at lade de ukrainske børn der ønsker at være spejdere, blive medforsikret på KFUM-Spejdernes police. Det betyder at ukrainske børn og unge som ønsker at gå til spejder hos KFUM-Spejderne, er dækket på samme måde som medlemmer af KFUM-Spejderne, selv om de ikke betaler kontingent.

Læs Verdensspejderbevægelsens støtteerklæring

www.scout.org/WOSM-statement-Ukraine

Spørgsmål

Har du spørgsmål eller input til KFUM-Spejdernes indsatser omkring krigen i Ukraine, kan næstformand Tobias Simonsen kontaktes på e-mail: tobias@kfumspejderne.dk.

Kontakt KFUM-Spejderne

Har du brug for at komme i kontakt med KFUM-Spejderne angående situationen i Ukraine, kan næstformand Tobias Simonsen kontaktes på e-mail: tobias@kfumspejderne.dk

Kontakt KFUM-Spejdernes personale

Har du brug for at komme i kontakt med en ansat fra KFUM-Spejderne, kan du finde kontaktoplysninger på alle ansatte her.

 

GUIDE TIL HVORDAN DU BYDER BØRN OG UNGE, DER ER FLYGTET, VELKOMMEN I DIN GRUPPE
pdf imageDownload
Byd ukrainere velkommen i spejderarbejdet gennem Messengers of Peace
pdf imageDownload