Foto: Morten DD Hansen

Aktivitetshæftet Gør noget vildt

Aktivitetshæfterne “Gør noget vildt” giver inspiration til naturaktiviteter for dig og dine børn. Alle kan være med og kræver kun, at du bevæger dig udenfor.

Hæftet indeholder flotte billeder og illustrationer, som gør børn og unge nysgerrige på naturen og hjælper dig til at forklare mere om aktiviteterne og de dyr og planter, som aktiviteterne handler om.

Brug hæfterne til at blive klogere på de naboer, som bor tæt på os; i haven, på altanen eller i urtepotten.

Her på siden finder du hæfterne til gratis download. Samtidig kan du læse mere om aktiviteterne og projektet bag.

Det siger folk, som har prøvet aktiviteterne

- Vi samlede blomsterfrø - til vores blomster kant. Børnene gik meget op i at samle frø. Herefter startede vi med at bygge på vores pindsvinebo. Det ligger fredeligt i et hjørne af vores spejdergrund. Vi har sat et pindsvine-bo skilt op, mest for at vi husker på pindsvinene :-) Vi sluttede af med at poppe popkorn over bål og talte om, at majskolben kun bliver fuld af (popkorns) majs, når insekterne har besøgt majsblomsterne.

Mai Git, enhedsleder for Bævergruppen i Lynge-Allerød (0. + 1. klasse)

Gør noget vildt: Lav frøbomber

Du kan prøve aktiviteterne fra hæfterne. Læs herunder om aktiviteten Lav frøbomber, som sætter fokus på vilde planter og blandt andet hjælper med at give levesteder til den almindelige blåfugl og mange andre sommerfugle.

Prøv det selv: Lav frøbomber

Den almindelige blåfugl lever af pollen og nektar, så det er godt for din vilde nabo, hvis du sørger for vilde blomster. Da den vilde natur har bedst af vilde planter, så det er en god idé at gå ud og samle frø i naturen. Lav frøbomberne til din have, eller som gave til din bedstemor eller venner.

Brug tid sammen i naturen og lær den bedre at kende, mens i leder efter blomsterfrø i naturen og ser dens finurlige detaljer og former. I kan blandt andet lede efter:

  • Hvid okseøje
  • Blåhat
  • Kællingetand 
  • Merian 
  • Rejnfang
  • Røllikke 
  • Rødkløver

Om projektet Vores Natur

"Vild natur, hvor du bor" handler om at inspirere danskerne til at dyrke den vilde natur. For ved at give naturen plads til at udfolde sig, hjælper vi med at fremme biodiversiteten. Derfor inderholder inspirationshæfterne en masse aktiviteter eller tiltag, så vi sammen kan blive klogere på naturen omkring os og gennem vores nysgerrighed være med til at hjælpe biodiversiteten.

I fællesksab skal vi have sået frøene til en landsdækkende indsats, som giver alle interesserede danskere mulighed for selv at forbedre biodiversiteten i Danmark på en let tilgængelig og engagerende måde, så Danmark kan vokse sig vild.

En lang række foreninger, naturcentre, museer og naturformidlere over hele landet inviterer dig med ud på ture og aktiviteter i Vores Natur. Aktiviteterne spænder bredt, så forhåbentlig er der lige noget for dig! Søg i kalenderen eller feltet herunder.

Find en spejdergruppe

Har du mod på flere aktiviteter i naturen, kan du finde den nærmeste spejdergruppe.

Download børnehæftet

Med børnehæftet kan du få inspiration til aktiviteter, som du kan lave i naturen med børn. Aktiviteterne lærer børnene om de vilde smådyr, som er omkring os, og hvordan vi sammen kan passe på dem.

Prøv eksempelvis at lave frøbomber eller lav et lydkort over dyrene i haven.

Dowload aktivitetshæftet

I inspirationshæftet kan du få viden om, hvordan du selv kan gøre naturen omkring mere vild. Læs eksempelvis om, hvorfor det er godt for insekter og smådyr i haven, når du lader græslåmaskinen slå og lader græsset gro.