17-11-2020
De mørke aftener har for alvor overtaget sommerens mange lyser timer, men med en lysestage og levende lys kan du gøre de mørke timer hyggeligere. Se med her, hvor Frederik og Simon viser dig, hvordan du nemt kan lave din egen lysestage.

Videoguide: Byg din egen lysestage

Af Mia Stenberg, projektmedarbejder

KFUM-Spejderne i Danmark og jem & fix er gået sammen om at lave en række Gør det selv-videoer. Videoerne og byggeprojekterne sætter blandt andet fokus på at børn og unges byggefærdigheder og samarbejdsevner.

Byg din egen personlige lysestage

Du har måske ikke tænkt over det før, men VVS’ernes materialekasse er en guldgrube for spændende ting, du kan bruge til at lave din egen, helt personlige, lysestage. Lysestagen vil pynte ethvert bord eller vindueskarm. Måske kan det være årets julegave til dine bedsteforældre. De vil med sikkerhed blive rigtig glade for sådan en!

Lysestagen er lavet af galvaniserede fittings, og du kan derfor samle den helt som du vil. I videoen viser vi, hvordan du nemt kan lave en trearmet lysestage - men det er kun fantasien, der sætter rammerne for, hvordan din lysestage skal se ud.

Udover at bygge den op som du helt selv vil, så kan du også selv vælge hvordan lysestagens fod skal se ud. Der er nemlig frit spil, når træsorten skal vælges. Du kan med fordel vælge noget træ med spræl i. Dog skal den valgte fod være minimum 10 centimeter i diameter, så lysestagen ikke vælter, da den er høj og tung.

Vil du gerne have byggevejledningen skrevet ned, så kan du finde vejledningen her.

Tips til når du bygger

Nedenfor finder du nogle tips og trick til, hvordan du kommer helt i mål med din lysestage.

  • Hvis du bruger linolie til lysestagens fod, så læs brugsanvisningen nøje, og vær opmærksom på, at klude med linolie kan være selvantændende. 
  • Det er en god idé at lade olien hærde ved at lade den få lidt dagslys. Sæt for eksempel den samlede lysestage udenfor på en regnfri dag.
  • Sæt gerne lidt sølvpapir rundt om stearinlysenes bund, så de sidder helt fast i lysestagen. På den måde brænder de heller ikke fast i holderne. 

Lad desuden aldrig stearinlys brænde uden opsyn.

Find flere byggeprojekter

Har du en skaber i maven og lyst til at bygge mere kan du finde endnu mere materiale her. Vil du gerne vide mere om samarbejdet med jem & fix kan du læse mere her eller kontakte projektmedarbejder, Mia Stenberg, på mia@kfumspejderne.dk.

Byggevejledning

Foto: Steen Eriksen

Nyheder fra jem & fix-projektet

Aktiviteter fra jem & fix-projektet