Foto: Johny Kristensen
28-10-2021
Efterårsferien er højsæson for KFUM-Spejdernes række af ungdomskurser. Også dette efterår var der fuld gang i uddannelsen og udviklingen af de unge spejdere på hele rækken af ungdomskurser.

Ugens gode historie(r): Efterårsferie i kursusland

Mens træerne havde skiftet farve, og farverne gul og orange prydede den våde skovbund, indtog hundredevis af forventningsfulde spejdere i grønne skjorte de danske spejdercentre og hytter for at uddanne sig til at blive bedre spejdere og bedre versioner af sig selv. 

Ungdomskurserne er en vigtig brik i spejderarbejdet, og et vigtigt element i at give de unge spejdere bevidstheden om det store spejderfællesskab ude i landet, lærer dem arbejdet i patruljen og give plads til personlig udvikling og udfoldelse. Mens der på nogle af kurserne er fokus på det mere teoretiske værktøjer til fx ledelse og planlægning, er der på andre kurser større fokus på det praktiske eller personlig udvikling. 

Overalt i kursusland gemmer sig gode historier, og derfor kan du I denne uges ‘Ugens gode historie’ læse et lille sammendrag fra alle de afholdte ungdomskurser i dette efterår.

Sammenhold i patruljen - Roland 1

Både Slivsøhytten og Moselund Spejdercenter åbnede dørene op for de spændte deltagere på Roland 1 i alderen 13 til 15 år. 

På Moselund Spejdercenter var temaet ‘Jorden rundt’, og deltagerne besøgte blandt andet Asien, hvor de skulle løse poster så de på en auktion kunne købe deres aftensmad. Derudover var på 100-post-løb, hvor de skulle nå så mange poster som overhovedet muligt. 

I Slivsøhytten prøvede deltagerne kræfter med den Kompetence Baseret Uddannelse, og øvede sig i færdigheder på forskellige niveauer. Det resulteret i blandt meget andet velsmagende Crepes suzettes over Trangia og hjemmelavede koder. Desuden fik kurset under deres hike onsdag morgen fint besøg af TV2 News, som lavede et live-indslag om de seje spejdere, som trods det massive regnvejr havde sovet ude.

 

Foto: Roland 1 - Slivsøhytten & Roland 1 - Moselund Spejdercenter / KFUM-Spejderne i Danmarks Instagram

Planlægning, teori og praksis - Roland 2

Også for de 14-16 årige Roland 2-deltagere var der to muligheder for at komme afsted ude i landet: Klan retro i Nordsjælland stod bag det ene kursus, mens Flamstedcenteret i Nordjylland dannede rammerne om det andet kursus. 

Hos Klan retro blev der blandt andet arbejdet med at afholde instruktioner for hinanden i patruljen samt lave mad til den helt store guldmedalje ved at forberede en stor tre retters menu for hele kurset, som nogle projektledere stod i spidsen for.

Foto: Roland 2 - Klan retro  / KFUM-Spejderne i Danmarks Instagram

Personlig udvikling under pres - Diamant

For de seje 15 til 17-årige spejdere dannede Skovhytterne og Marbæk plantage de fysisk rammer for det både fysisk og mentalt hårde kursus. Diamanter bliver skabt under pres, og under kurset blev de både enkeltvis og som patrulje trukket ud af deres comfortzone. 

Dygtige ledere skabes - ULK

I Gilwellhytterne på Houens Odde Spejdercenter løb ULK nummer 66 af stablen. 29 unge ledere i alderen 17 til 21 år var taget til det naturskønne spejdercenter for at lære mere om god ledelse, gribende formidlinger, gennemarbejdet planlægning, konstruktiv feedback, forskellige personlighedstyper, personlig udvikling og meget andet. 

Blandt andet bød ugen derudover på faciliteret aktiviteter for de andre patruljer, arbejde i praksis med situationsbestemt ledelse og en fiskeaften med besøg i både Thyborøn, Bali, Ny Guinea og Polen.

 

Foto: ULK66 / KFUM-Spejderne i Danmarks Instagram

Vil du vide mere?

Husk at holde øje med kalenderen på kfumspejderne.dk/kalender, hvor du løbende vil kunne se de kurser som udbydes, og tilmelde dig eller dine spejdere. Hold godt øje med april 2022 - her går det løs igen med ungdomskurserne! 

På vores Instagram, @kfumspejderne, kan du se flere billeder fra efterårets kurser, da mange af dem havde takeover på vores Instagram. Husk at du og din gruppe, klan, spejdercenter, kursusstab eller patrulje også har muligheden for at låne vores Instagram. Se hvordan på kfumspejderne.dk/instagram

kfumspejderne.dk/uddannelse finder du flere informationer om de enkelte kurser, og det overordnet indhold.