Foto: Jesper Toft
28-06-2016
Mange spejdergrupper savner flere lederkræfter, og en del oplever også, at nye ledere stopper hurtigt igen. Det er der råd for, og dem får du her fra de engelske spejdere.

”Vi har lært, at rigtig mange gerne vil give en hånd med for at få spejdergruppen til at fungere. Både forældre og andre i lokalområderne. De skal bare spørges direkte”.

Sådan lyder en af erfaringerne fra det engelske spejderkorps, hvor man i en årrække har fokuseret alle rekrutteringskræfter på at få flere voksne ind i organisationen.

Når der er nok gode voksne, kommer børnene af sig selv
På en af landsmødets temadebatter blev deltagerne bedt om at vælge, om de synes, det var vigtigst at rekruttere nye børn til gruppen eller voksne ledere. En overvægt af deltagerne mente, at lederne var den vigtigste gruppe at have fokus på.

”I England er der ventelister på at komme til spejder mange steder. Vi har brug for flere voksne, så alle der har lyst, har mulighed for at være med i vores fællesskab. Vores fokus på at rekruttere voksne har helt sikkert været med til at sikre den relativt store vækst, vi har haft gennem de seneste år”, fortæller udviklingskonsulent Benjamin Powlesland om englændernes medlemsvækst.

Gør det nemt og sjovt at være ny
En af de vigtigste ting i arbejdet med at sikre gode voksne kræfter til spejdergrupperne er at gøre det attraktivt at blive, når man først er kommet ind ad døren.

”Nye voksne – hos os er det ofte forældre til spejdere – skal tages i hånden helt fra starten. De skal have en introduktion til, hvad spejderbevægelsen er for en størrelse og til hvem der er hvem i gruppen. Det er vigtigt, at alle i gruppen gør en indsats for, at nye føler sig velkomne, og vi har også gode erfaringer med at planlægge de første møder på en måde, der giver den nye voksne mulighed for at have en nem med væsentlig rolle i aktiviteterne”, fortæller Benjamin Powlesland.

Del din gode idé!

Lige nu arbejder en gruppe af KFUM-Spejdernes konsulenter på lave en guide og materialer til rekruttering af voksne. Hvis du har en god ide eller gerne vil dele andre tanker om emnet, er du meget velkommen til at sende dem til julie@kfumspejderne.dk.