Foto: Marine Gastineau
23-06-2022

Nyt naturprojekt efterlyser jeres viden: Kender du gode, tilgængelige naturoplevelser?

’Natur for alle’ er et projekt, der skal kortlægge tilgængelig natur i Danmark, så flere mennesker med handicap kan komme ud i det fri. En vigtig del af projektet er at samle viden om tilgængelige naturoplevelser rundt om i hele Danmark.

For mange mennesker der lever med et handicap, kan der være barrierer, der gør det svært at være aktiv i naturen, selvom man har lysten til at komme ud. Videnscenter om handicap arbejder for at gøre op med nogle af disse barrierer gennem projektet ’Natur for alle’.

Projektet kortlægger og formidler tilgængelige steder i den danske natur, så det bliver lettere og mere overskueligt for personer med forskellige typer handicap at finde ud i naturen.

Den tilgængelige natur skal vises frem

I ’Natur for alle’ handler det om at formidle den tilgængelige natur, som allerede findes i Danmark.

''Vi i ’Natur for alle’ er meget interesserede i den unikke viden, som vi ved at KFUM-Spejdernes ledere har om den danske natur og de faciliteter, der er derude. Hvis spejderlederne rundt omkring i landet kender til gode steder, der er tilgængelige for personer med handicap, så skal man endelig ikke tøve med at kontakte os,'' siger projektleder Lærke Falstaff.

Projektet vil sammen med kommuner, Naturstyrelsen og naturfonde kortlægge minimum 50 gode ruter for forskellige typer handicap.

''Projektet spænder over alle typer handicap, så et tilgængeligt sted i naturen kan være mange ting. Det kan være gode brede stier til kørestole, men det kan også være stille områder uden mange besøgende, hvor personer med eksempelvis psykiske handicap kan finde ro. Vi har allerede et tæt samarbejde omkring KFUM’s egne arealer på Houens Odde, men er meget interesserede i at få finde tilgængelige ruter i hele landet,'' forklarer Lærke Falstaff.

Har I personer med handicap i jeres gruppe?

En anden del af ’Natur for alle’-projektet er at samle en gruppe frontløbere, som skal være med til at inspirere andre personer med handicap til at bruge naturen. Som frontløber deler man ud af sine naturoplevelser og er med til at sætte fokus på, at der skal være adgang til naturen for alle.

''Frontløberne er en blandet gruppe på tværs af handicap, alder og bopæl, så hvis du kender en i din spejdergruppe, der har lyst til at inspirere andre med et handicap, er vi meget interesserede i at få dem med på holdet,'' siger projektleder Lærke Falstaff og fortsætter: ''Frontløberne i projektet har midler til at lave friluftsaktiviteter for at få flere personer med et handicap ud i naturen, og dem vil vi meget gerne afholde i samarbejde med lokale spejdergrupper hos KFUM-Spejderne, hvis der er interesse for det lokalt.''

Kontakt

Hvis du har kendskab til gode tilgængelige naturoplevelser, eller du kender en, der kunne være frontløber, så kontakt projektleder Lærke Falstaff på lf@handivid.dk eller ring på telefon 9282 5094.

Fakta om ’Natur for alle’

Projektet ’Natur for alle’ skal kortlægge tilgængelig natur i hele Danmark, så endnu flere mennesker med handicap kan få glæde af naturen. Projektet arbejder for at skabe en digital platform, hvor mennesker med funktionsnedsættelser kan finde stier i naturen som passer til den enkeltes behov og eventyrlyst.

Læs mere om projektet her: www.videnomhandicap.dk/da/vores-temaer/natur-og-udeliv/natur-for-alle/  

’Natur for alle’ er skabt i et samarbejde mellem Danske Handicaporganisationer, Friluftsrådet, AAGE V. JENSEN NATURFOND, Sammenslutningen af Unge Med Handicap og Videnscenter om handicap. Projektet løber frem til juni 2024 og er støttet af AAGE V. JENSEN NATURFOND og Friluftsrådets Udlodningsmidler.