Future Leaders
31-05-2020
Læs med, når Jeppe giver et indblik i de venskaber, han har skabt ved at repræsentere KFUM-Spejderne i Tunesien.

Læserbrev: Update fra en ven i Tunesien

Af Jeppe Madsen, Future Leaders

I en tid, hvor vores normale liv med venner, skole og spejder er sat på pause, har jeg valgt at interviewe en af mine tunesiske venner, Ranim Boussetta, som jeg mødte på et Local Voices seminar, for at høre, hvordan situationen er i det nordafrikanske land. På nuværende tidspunkt har de tunesiske myndigheder registreret 879 smittede, 38 døde og 43 raskmeldte ud af en befolkning på 11,6 millioner. Det virker altså til, at Tunesien har rimeligt styr på situationen, og lørdag havde de kun to nye smittetilfælde blandt 690 testede.

En af grundene er sandsynligvis, at de var hurtige til at reagere på truslen. Således testede de allerede i start februar alle indrejsende passagerer for corona. Ranim er glad for den måde, regeringen og sundhedsvæsnet har taklet situationen på, og som hun siger, har de klaret sig bedre end mange andre lande ved at tage det seriøst og bryde smittekæden.

Tunesiske spejdere hjælper

Ranim er 17 år og går på ”high school” i Tunis, eller det gjorde hun i hvert fald indtil Coronakrisen, for nu har der været udgangsforbud i Tunesien siden midt i marts, så hun må kun forlade sit hus for at købe fødevarer, medicin eller lign. Det betyder selvfølgelig også, at alle skolerne er lukket, men modsat os i Danmark modtager hun ikke hjemmeundervisning. Til gengæld går der rygter om, at de får inddraget en del af deres sommerferie, siger hun.

I mellemtiden forsøger Ranim få tiden til at gå med at studere lidt og se en masse serier. Derudover er hun aktiv som spejder og de tunesiske spejdere hjælper i denne forbindelse bl.a. ved at stå ved supermarkeder og sørge for, at der ikke er for mange mennesker i butikkerne. Derudover hjælper de folk med at få afsprittet hænderne før de går ind i butikkerne og så køber spejderne ind for udsatte. De tunesiske spejdere gør altså en stor forskel for deres lokalsamfund, og Ranim er rigtig glad for at kunne hjælpe.

Lige som andre unge savner Ranim sine venner, og at få lov til at være sammen med folk igen. Derudover savner hun at komme ud i naturen og være fysisk aktiv, men hun er ved at vænne sig til situationen og holder venskaberne ved lige med masser af video opkald og beskeder. Regeringen er endnu ikke begyndt at lempe på restriktionerne, men Ranim håber på, at de kan komme tilbage i skole i juni.

Danske spejdere hjælper også

Efter at have snakket med Ranim er jeg kommet til at tænke over, hvordan vi som spejdere i Danmark kan hjælpe og er blevet klar over, at vi faktisk allerede bidrager. I min spejdergruppe har vi fx valgt at tilbyde den lokale børnehave at benytte vores spejderhytte, hvilket de er begyndt med i dag. Det betyder, at de nu har plads til endnu flere børn. Derudover er KFUM-spejderne aktive i kampen mod ensomhed bl.a. med projektet TAUDfordringen, som har til formål at skabe et virtuelt fællesskab, hvor børn og unge udfordrer hinanden i naturen. Hvem ved, måske kommer der flere projekter i fremtiden?

Selvom meget er ukendt, er det helt sikkert, at Ranim og jeg kommer til at skrive mere sammen i de kommende uger. Det er nemlig rigtig spændende at høre, hvordan de takler situationen i Tunesien og hyggeligt at skrive sammen med en af mine tunesiske venner.

KFUM-Spejderne har siden 2007 samarbejdet med den tunesiske spejderbevægelse. Projektet hedder Future Leaders og er støttet af blandt andet DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd og Udenrigsministeriet igennem Dansk Arabisk Partnerskabsprogam. Se mere om Future Leaders på spejdernet.dk/tunesien.