KFUM-Spejderne udskifter ulven med katten. Det betyder, at mange spejdere fremover skal vænne sig til at være kattekillinger i stedet for ulveunger. Spejderarbejdet forbliver det samme forsikrer formand. Arkivfoto. Foto: Frederik Dahl Kehlet
01-04-2020
Ulven lever et turbulent liv i Danmark. Det tager KFUM-Spejderne nu konsekvensen af og erstatter ulve-enheden med en ny katte-enhed. Læs mere her.

Artiklen var KFUM-Spejdernes aprilsnar 1. april 2020.

KFUM-Spejderne skifter ulven ud med katten

At ulven er tilbage i Danmark er en forholdsvis gammel nyhed. Alligevel skaber det stadig debat blandt danskerne, om ulven er en kærkommen gæst eller et farligt rovdyr, som ikke hører til i den danske natur.

Netop den megen diskussion om ulven mærker man hos KFUM-Spejderne, som nu tager konsekvensen af ulvens dårlige omdømme og fjerner ulven som fantasiramme for deres ulve-enhed for børn i alderen 8 til 10 år.

Farvel til Akela

I stedet vil KFUM-Spejderne fokusere på katten, som er langt mere fredelig og har bredere folkelig opbakning. En undersøgelse fra 2018 viser, at 20 procent af danskerne har kat i hjemmet. Den folkelige modstand er altså umiddelbart svær at få øje på, og det vil den 100 år gamle spejderorganisation nu drage nytte af.

Men i første omgang betyder det et farvel til Mowgli, Akela og de andre karakterer fra Junglebogen, som gennem mange år har præget KFUM-Spejdernes arbejdsprogram for ulve-enheden og blandt andet har sat sit præg på populærkulturen gennem tiden med eksempelvis filmen Far til fire og Ulveungerne fra 1958.

- Det er en svær, men nødvendig beslutning, siger KFUM-Spejdernes formand Peter Stubkjær Andersen.

Han har dog en samlet hovedbestyrelse bag sig og glæder sig til at se kattekillinger på sommerens lejre i stedet for de velkendte ulveunger, som danskerne og spejderne har været vant til i mange år.

- Det er klart, at danskerne skal vænne sig til, at deres børn pludselig ikke længere er ulveunger, men kattekillinger i stedet for. Men indholdet i spejderarbejdet forbliver det samme. Vi er stadig sat i verden for at udvikle børn og unge til hele mennesker, siger formanden.

Goddag til Thomas O’Malley

Som erstatning for Rudyard Kiplings Junglebogen fra 1894 vil KFUM-Spejderne arbejde med Disneys Aristocats som fantasiramme med de velkendte karakterer som strejferkatten Thomas O’Malley og kattemor Duchess. Filmen er fra 1970 og handler om en fransk kattefamilie, som pludselig bliver centrum for en kidnapning og må kæmpe for at finde hjem igen.

- Når valget er faldet på Aristocats, skyldes det historiens dybde og mange forskellige karakterer, som vi også kender det fra Junglebogen. Det persongalleri kunne vi ikke opretholde, hvis vi i stedet var gået med f.eks. Pedersen og Findus, som jo også har katten i centrum, siger KFUM-Spejdernes næstformand Stine Kirk Jensen.

Netop nu er en arbejdsgruppe i gang med at omsætte Aristocats til aktiviteter, fantasiramme og ceremonier for den nye katte-enhed for KFUM-Spejdere i alderen 8-10 år. En ting er dog allerede sikkert, fortæller Peter Stubkjær Andersen.

- Jeg kan allerede nu fortælle, at arbejdsgruppen arbejder på, at sangen ”Hvem vil ikke gerne være kat?” skal have en central rolle i opstartsceremonien, siger han.

KFUM-Spejdernes hovedbestyrelse overvejer samtidig, om det er på tide at skifte bæveren ud for de mindste spejdere i alderen 6 til 8 år. Bæveren har de seneste år vundet indpas i den danske natur, hvilket har givet en stigning i antallet af såkaldte ”problembævere”, der bygger dæmninger og fælder træer.