Foto: Johny Kristensen
17-08-2016
Hvilke slags aktiviteter appellerer til arketypen Hygge? Hvilke aktiviteter tiltrækker og hvilke afskrækker? 5 artikler giver dig et billede af hvordan du bedst tilpasser dine aktiviteter til de forskellige arketyper.

Kender du typen? #Hygge

Der findes mange forskellige slags aktiviteter, der hver har forskellige formål. Det er for eksempel ikke attraktivt for en konkurrencefokuseret spejder, at skulle lave stille aktiviteter, der handler om refleksion.

En undersøgelse udarbejdet for Spejderne viser, at børn og unge mellem 11 og 22 år kan inddeles i 5 hovedgrupper også kaldet arketyper. Hver arketype har sine egne præferencer, og det er derfor vigtigt at vide, hvordan man tilpasser sine aktiviteter bedst. Dog er alle personer ikke ens, og en arketype afspejler kun de grundlæggende og beskrivende fællestræk i målgruppen.

Hvem er ’Hygge’?

Arketypen Hygge har fokus på venner og et stort netværk. Personen vælger aktiviteter på baggrund af selskabet og det sociale samvær, og kan dermed godt være svær at fastholde til den samme fritidsaktivitet i længere tid. Det attraktive ved spejder er netværket, det sociale samvær samt forbedring af færdigheder. Dog kan spejder fremstå en smule gammeldags og gøre brug af for mange regler. Naturen kan derudover hurtig blive kedelig, hvis der ikke er planlagt aktiviteter. Det er dermed en balancegang, hvor der skal være plads til hygge og tid til at være social, men der skal ikke kun være ’fri leg’.

Forslag til aktiviteter

Som sagt bliver Hygge motiveret af aktiviteter med fokus på fællesskab og sammenhold. Det er ikke så relevant hvilke konkrete aktiviteter, dog skal det være aktiviteter, der forbedrer det sociale samvær og kan udvide spejderens netværk. I højre informationsboks ses en række aktiviteter, du kan benytte – enten som de er, eller du kan bruge dem som inspiration, og lave dine egne aktiviteter.  

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Wilke i marts 2016. Den er foretaget for at få en dybdegående forståelse af børn og unge i alderen 11-22 år. Der er fokus på behov, adfærd og holdning til spejderne.

Læs undersøgelsen her