08-02-2021
Igen i år kan gruppen invitere lokalsamfundet til Naturens Dag til september. Flere grupper har allerede tilmeldt sig, men der er stadig pladser tilbage. Læs mere her.

Hold Naturens Dag i samarbejde med KFUM-Spejderne og jem & fix

Af Mia Stenberg, projektmedarbejder

Naturens Dag bliver hvert år afholdt den anden søndag i september. I år bliver Naturens Dag afholdt søndag den 12. september. I 2019 deltog omkring 70.000 glade børn og forældre i forskellige aktiviteter på Naturens Dag, og I kan være med til at skabe naturdannelse i jeres lokalsamfund.

Naturens Dag-arrangementerne er bygget op om to primære aktiviteter.

  1. En gør det selv-aktivitet, der er udviklet af jem & fix og KFUM-spejderne, med byggevejledning og materialeliste. Der bliver givet økonomisk støtte til gør det selv-aktiviteten af jem & fix.
  2. En selvvalgt aktivitet i gruppen. Det kan eksempelvis være bål og pandekager, o-løb i skoven, forhindringsbane af rafter eller noget helt fjerde.

På grund af sidste års erfaringer med Corona-situationen, har vi opbygget dette års arrangement ud fra tre ‘pakker’. Vi håber derfor, at planlægning og afvikling af årets Naturens Dag vil være mere overskuelig for jer frivillige ude i grupperne. 

Op- og nedskalering af Naturens Dag

Dette års Naturens Dag kommer til at indeholde de førnævnte grundsten - altså en selvvalgt aktivitet og en gør det selv-aktivitet. Dog kommer vi til at arbejde med indholdet af aktiviteter ud fra det nationale varslingssystem (læs mere om systemet her), så vi kan følge Regeringens retningslinjer. Vi arbejder derfor ud fra en grundpakke, en mellempakke og en fuldpakke. 

Alle grupper vil være en del af grundpakken, og det vil så være muligt at opskalere arrangementet afhængigt af smitteudviklingen i landet. Alle tre pakker vil blive beskrevet nedenfor. Dog er det muligt, at pakkerne bliver justeret til undervejs, men det nedenstående er essensen af dem.

Grundpakken (niveau 3-5)

I tilfælde af, at vi ikke må forsamles, eller kun må forsamles i meget små grupper, så vil Naturens Dag være baseret på et goodiebag-koncept, hvor I får mulighed for at indkøbe materialer til gør det selv-aktiviteten, fordele materialerne i goodiebags og uddele disse ude i lokalsamfundet. På den måde kan I i gruppen få noget socialt ud af det, få synlighed i lokalområdet og naturdanne jeres medborgere hjemme i stuerne, selvom vi ikke må forsamles og udforske naturen sammen.

Mellempakken (niveau 2)

Arrangementerne vil så vidt muligt blive afholdt med bål, selvvalgt aktivitet, gør det selv-aktivitet og masser af hygge. Materialerne I modtager i grundpakken vil fungere som materialer til gør det selv-aktiviteten til selve Naturens Dag-arrangementet. Dog er det muligt, at enkelte områder i Danmark har mere strikse restriktioner end andre, hvorfor det kan være, at nogle grupper ikke har mulighed for at afholde et stort arrangement, men i stedet kan uddele goodiebags, hvor andre grupper har muligheden for at samle lokalsamfundet til samvær ude i naturen.

Fuldpakken (niveau 1)

Hvis samfundet bliver åbnet op, og der ikke er nogle restriktioner, så bliver Naturens Dag med lokalsamfundet, selvvalgt aktivitet, bål og gør det selv-aktivitet. Materialerne I modtog i grundpakken, vil også her fungere som materialer til gør det selv-aktiviteten til selve Naturens Dag-arrangementet.

Vi håber selvfølgelig på, at vi kan afholde de landsdækkende arrangementer så normalt som muligt, men denne opbygning og opskalering, skulle gerne gøre det nemmere for jer og give jer et bedre overblik op til arrangementet. 

Tilmeld gruppen senest den 16. april

Er du og gruppen interesseret i at deltage i Naturens Dag med jem & fix-projektet, kan I tilmeldes ved at sende en mail til mia@kfumspejderne.dk med gruppens navn samt kontaktoplysninger (navn, mail og telefonnummer) på den I ønsker, der skal stå for kontakten - heriblandt indsende praktiske oplysninger senere i forløbet til KFUM-Spejderne.

Tilmelding skal ske senest den 16. april.

Om jem & fix-samarbejdet

Under sloganet “sammen bygger vi lokalsamfund” samarbejder KFUM-Spejderne og jem & fix om at gå imod alle de færdigpakkede tilbud i denne verden og i stedet give det enkelte barn mulighed for at lære, hvordan man gør-det-selv. Som spejdere tror vi på learning by doing og ønsker derfor at give muligheden for, at flere børn og unge får en oplevelse af at kunne skabe noget med deres egne hænder.

Læs mere om jem & fix-projektet her.

Nyheder fra jem & fix-projektet

Aktiviteter fra jem & fix-projektet