Foto: KFUM-Spejdernes instagram
07-11-2019
Først i oktober var over 100 børn og unge samlet til KlimaEvent - Håb til handling på Ungdomsøen. En dag, hvor klima- og miljøorganisationer sørgede for, at deltagerne tog en masse med sig hjem – lige fra opstart af klimaråd på gymnasiet til spejdere og andre unge, der fik mod til at fortsætte bevægelsen og blev mere bevidste om, hvilke handlinger der skal til for en mere bæredygtig fremtid. Læs mere her.

Håb til handling: Ungdommen rykker fortsat på klimaet efter KlimaEvent

Af Mathilde Korning, projektmedarbejder Håb til handling

En smuk og solrig lørdag morgen i oktober var børn og unge - spejdere og ikke spejdere - samlet til KlimaEvent på Ungdomsøen for at få mere viden og handlemuligheder til, hvad man kan gøre for klimaet.

Stemningen var god allerede fra morgenstunden, hvor klima-snakkene var i gang.

En bølge af grønne helte

Dagen blev sat i gang af en peptalk fra klimarådgiver hos Folkekirkens Nødhjælp Mattias Söderberg, der spurgte:

- Hvor mange her har været til klimademonstration?

En skov af hænder rejste sig.

- Jeg har råbt, argumenteret, diskuteret, skrevet debatartikler, deltaget i debatter… men intet har haft effekt. Og så kommer I, og g politikerne begynder at lytte. I er vores helte. Tak!

Formålet med KlimaEvent var at inspirere til, hvilke handlinger de unge kan gøre i hverdagen, men også at skabe en bevægelse, hvor vi får alle med.

Söderberg formulerede:

- Vi kan alle gøre noget, og alt vi gør har en effekt. Vi skal dog huske, at den effekt, vi får af at spise et vegetarisk måltid i stedet for et med kød er lille sammenlignet med, hvis vi kan inspirere familie, venner og ikke mindst politikere til at spise kylling i stedet for oksekød.

- Vi har brug for en bølge, en bevægelse, hvor vi får alle med. Målet med i dag er ikke kun, hvad den enkelte kan gøre i hverdagen, men nærmere at skabe en bevægelse, hvor vi inspirere andre.

Opstart af klimaråd

I løbet af dagen var der boder og workshops fra blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, hvor man kunne vedtage sine egne klimamål. Grønt flag, som hører til under Friluftsrådet, havde fokus på, hvordan man starter klimaudvalg på sin skole, og hos Verdens Skove kunne de unge kunne måle, om deres levevis påvirker regnskoven samt Verdensmålsløb fra KROPT, hvor man blandt andet kunne deltage i et privilegieræs.

Nogle af deltagerne har efterfølgende startet klimaråd på deres gymnasium, hvor de vil fortsætte kampen for en grønnere fremtid.

Andre af deltagerne beskriver, hvordan de er blevet mere bevidste, har fået mere viden om klima og miljø samt en masse gåpåmod til at kæmpe for en grønnere verden.

Mere klima?

Hvis du er blevet nysgerrig og ikke kan få nok af klima, så kan du tage Håb til handling-mærket sammen med dine spejdere.

Du kan finde inspiration til aktiviteter i aktivitetshæftet Håb til handling. Derudover vil KFUM-Spejdernes aktivitetsdatabase blive opdateret med over 100 klima- og miljøaktiviteter i løbet af de næste måneder.

Se hæftet og læs mere her.

Tag med Snobrød og Feltspader til KlimaEvent

Lyt til podcasten Snobrød og feltspader, der optog et direkte afsnit på Ungdomsøen til KlimaEventet Håb Til Handling. Find afsnit 89 lige der, hvor du lytter til podcasts eller via linket her

Håb til handling

KlimaEvent er en del af projektet Håb til handling. Projektet sætter fokus på miljø- og klimaforandringer i Danmark og i verden.

Formålet er at give børn og unge håb og mod på sammen at gøre en konkret indsats gennem viden, refleksion og handling. Herigennem skabe forandringer for at opnå et bedre klima og en bedre fremtid.

KFUM-Spejderne i Danmark, Folkekirkens Nødhjælp og Grøn Kirke står bag projektet.

Du kan læse mere om projektet her på https://spejdernet.dk/haab