Arkivfoto. Foto: Johny Kristensen
23-04-2020
Med nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen kan grupper i mindre omfang genoptage udendørsaktiviteter. Læs mere her.

Grupper kan genoptage aktiviteter i begrænset omfang

Af KFUM-Spejdernes ledelsesteam

Sundhedsmyndighederne har udstukket generelle retningslinjer for udendørsaktiviteter i grupper med under 10 deltagere. Det betyder reelt, at vi igen kan gennemføre aktiviteter i begrænset omfang, og når vi overholder gældende retningslinjer.

Vi kan dog stadig ikke åbne op for spejderarbejdet generelt, men vi kan nu så småt forsøge os med at være ude og lave spejderaktiviteter i lille målestok igen. I artiklen her kan du læse anbefalinger, retningslinjer fra myndighederne og hente en plakat med KFUM-Spejdernes retningslinjer.

Først og fremmest gælder myndighedernes retningslinjer, som vi kender dem:

  • Bliv hjemme, hvis du har symptomer fx feber, hoste, muskel-ømhed, og straks går hjem, hvis du får symptomer.
  • Hold 2 meters afstand til andre personer.
  • Vær særlig opmærksom på håndhygiejne og brug håndsprit, hvis der ikke er mulighed for at vaske hænder med vand og sæbe.
  • Host i din albue eller i et papirlommetørklæde.

Grønt lys til udendørsaktiviteter i mindre grupper

Der er givet grønt lys til, at vi kan lave aktiviteter uden for i mindre grupper, som ikke overstiger 10 personer inkl. ledere og spejdere. Her skal det sikres, at

  • spejderne ikke samles i grupper af mere end 10 personer inkl. ledere.
  • der er en fast leder tilknyttet gruppen, hvis der behov for leder.
  • at grupperne ikke blandes fx ved postløb med andre ledere og spejdere.
  • der er adgang til håndsprit eller håndvask med sæbe.
  • man rengør kontaktflader, materialer og grej før og efter brug.
  • man i størst mulige omfang lader spejderne bruge personligt grej.

Sådan kan I gøre

Med andre ord skal alle aktiviteter foregå udendørs, og man skal være særligt opmærksom på rengøring af kontaktpunkter, som dørhåndtag, bordplader, værktøj og redskaber. Disse skal rengøres både før og efter brug. Ligeledes skal toiletter rengøres både før og efter aktiviteten. Hvis aktiviteten strækker sig over mere end et par timer, skal der laves en plan for rengøring undervejs.

I forhold til materialer og grej opfordrer sundhedsmydighederne til, at man anvender eget udstyr. Det kan give udfordringer for os, hvor meget af grejet er fælles fx dolke, kompas, reb og rafter. Den udfordring kan I allerede nu gøre jer klar til at løse.

For at sikre den rette afstand bruger nogle skoler et “gå-reb” med knuder for hver 2 meter. Hvert barn holder så på en knude, og på den måde sikrer man, at der er afstand mellem børnene.

Download plakat med anbefalingerne

For at gøre det hele nemmere at huske, kan du downloade en plakat, som kan printes ud og hænges op ved spejderhuset og jeres aktivitetsområde. Så er retningslinjerne tydelige for både spejdere, forældre og ledere.

Hent plakaten her.

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte KFUM-Spejderne på info@kfumspejderne.dk eller telefon 70102666.