30-05-2018
Efter sommerferien siger mange farvel til folkeskolen og goddag til et år på efterskole. Nogle af dem begynder på en spejderefterskole - og du kan stadig nå det. Læs mere om året på spejderefterskole her.

Et skoleår, du aldrig glemmer: Tag på spejderefterskole allerede til august

Af My Gaarde Andreassen og Mads Nedergaard Larsen

Tør du gribe muligheden for at få et helt særligt skoleår? Allerede til august kan du gå i 9. eller 10. klasse på Brejning Efterskole eller Korinth Efterskole, hvor spejder, friluftslivet og fællesskabet er omdrejningspunktet for en hverdag i nye rammer.

Nyt, men trygt

Det er altid spændende at kaste sig ud i noget nyt. Og det er nøjagtigt, hvad du gør på en efterskole. Du prøver at flytte hjemmefra, og du kommer til at stå overfor nye udfordringer lige fra at skulle vaske dit eget tøj til at nå toppen af træet. Sammen med dine nye efterskolevenner får du helt ny hverdag, men der er ingen grund til at være nervøs, mener Johanne Barup Pihlkjær fra KFUM-spejder fra Sevel Gruppe og elev på Korinth Efterskole. Der er nemlig noget særlig ved at starte på en spejderefterskole:

- Allerede inden vi starter, så har vi på Korinth et unikt sammenhold, fordi vi har spejder til fælles. Det er også derfor et år på spejderefterskole er så fantastisk, fortæller Johanne.

At sammenholdet på en spejderefterskole er noget for sig selv, det genkender Elsebet Gregersen, der lige nu går på Brejning Efterskole og er KFUM-spejder fra Fole Gruppe fuldstændigt:

- Jeg har efter et år på Brejning fået nye spejdervenskaber rundt i hele landet, både grønne og blå. På Brejning har vi et helt specielt sammenhold, det kan vel sammenlignes med det man får med sine kursusvenner, bare bedre, for man er sammen et helt år, istedet for en uge, fortæller Elsebeth.

Din hverdag

Medbestemmelse og ansvar er kernen i hverdagen på efterskolerne Brejning og Korinth, som udspringer af spejderbevægelsen. Du får ansvar for nogle af skolens vigtigste projekter og har mulighed for at bestemme, hvordan dit efterskoleår skal være.

- Mange af dem jeg snakker med om mit efterskoleophold, bliver overraskede når jeg fortæller om vores hverdag på skolen. De er ikke vant til at opleve den samme frihed, tillid og det ansvar som vi får her. Og det er det sammenhold, ansvaret og tilliden som gør et år på Brejning helt specielt, fortæller Elsebet Gregersen.

Ud over de fag, som du skal til prøve i, så har du mulighed for at bestemme, hvordan dit skema skal se ud. Du har linjefag og valgfag, som giver dig mulighed for at dykke ned i og blive bedre til det, du interesserer dig mest for. Det giver masser af tid til udflugter, brætspil, finere madlavning, rebklatring, faglig fordybelse, udlandsture, vandaktiviteter og meget andet.

Spejder, spejder, spejder

Du har måske set de gule og orange tørklæder, som eleverne fra Brejning går med, eller hvad med de lyseblå og hvide, som Korinths elever bærer om halsen?

Eleverne på Brejning og Korinth er hyppige deltagere til spejderarrangementer – også i lang tid efter, at de er stoppet på skolerne. Efterskolefællesskabet varer ved:

- Det fedeste ved spejderefterskole er at året ikke slutter på samme måde som på andre efterskoler, jeg vil blive ved med at møde min efterskolevenner i spejderverdenen, fortæller Johanne.

Mange af elever på de to skoler er med til at arrangere spejderkurser, landslejre og internationale begivenheder, og på den måde fortsætter efterskolefællesskabet langt efter du stopper på skolen.

Selvom begge efterskoler opfordrer eleverne til at medbringe en sovepose, er det ikke en lang spejderlejr, du melder dig til. På begge skoler spiller naturen en stor rolle i undervisningen og i fritiden, samtidigt med at der er plads til indendørs hygge og kreativitet.

Tag på efterskole

Kribler det i dig for at blive en del af efterskolerne i Brejning eller Korinth? Kontakt os og hør mere. Du er velkommen til at besøg skolerne og spørg vores nuværende og tidligere elever, når du møder dem. De plejer gerne at dele ud af efterskolehistorierne.

Læs mere om Brejning Efterskole og Korinth Efterskole.

Medbestemmelse og ansvar er kernen i hverdagen på efterskolerne Brejning og Korinth, som udspringer af spejderbevægelsen. Du får ansvar for nogle af skolens vigtigste projekter og har mulighed for at bestemme, hvordan dit efterskoleår skal være.

Lige nu har begge skoler plads til dig eller en du kender, der har mod på natur og nye oplevelser allerede efter sommerferien. 

Om spejderefterskolerne

Brejning Efterskole

Mellem Vejle og Fredericia. 115 elever, 9. og 10. klassetrin.

brejningsefterskole.dk / facebook.com/brejningefterskole  

Korinth Efterskole

Sydfyn. 67 elever, 9. og 10. klassetrin.

korinth-efterskole.dk / facebook.com/KorinthEfterskole

Hvad er en efterskole?

Et efterskoleophold er en anden måde at gå i 9. eller 10. klasse på. Du bor på skolen, hvor du deler værelse med en eller to andre elever

På efterskolen skal du selvfølgelig have alle almindelige skolefag som dansk, matematik og tysk. Men udover de fag, som du skal til prøve i, så har du linjefag og valgfag, som giver dig mulighed for at dykke ned i og blive bedre til det, du interesserer dig mest for.

En efterskole er også anderledes fra en almindelige skole, fordi du har alle døgnets timer sammen med dine venner. Det giver masser af tid til udflugter, brætspil, finere madlavning, rebklatring, faglig fordybelse, udlandsture, vandaktiviteter og meget andet.