Foto: Filip Samuelsen
06-03-2019
Efter mere end 30 år på Houens Odde er der vagtskifte i køkkenet, når Lilian Winther Sørensen går på pension med udgangen af marts i år. Der bliver holdt afskedsreception den 29. marts på Houens Odde.

Efter 30 år på Houens Odde: Lilian hænger forklædet

Temperaturen er lige over frysepunktet en lørdag i januar. Gilwell-hytterne summer af liv, og overalt, hvor en spejder kan klemmes ind, sidder kursusstabe og planlægger.

Indenfor i køkkenet i Spisehuset på den yderste spids af Houens Odde står Lilian Winther Sørensen med sin kollega, som hun har gjort det mange gange før. De er godt i gang med at forberede frokosten til de sultne spejdere, som snart iler til for at få fyldt tallerkener og maver med maden fra den rullende buffet, som bugner med pålæg, lune retter og salat.

Et særligt sted

Lilian kom til Houens Odde i 1986, mens hendes mor stod i køkkenet. Af flere omgange, og når det passede med jobbet som syerske på fabrik, hjalp Lilian sin mor i køkkenet, så da fabrikken lukkede, blev Lilian med egne ord hængende og kom i mesterlære hos sin mor. Sådan arbejdede mor og datter sammen i mange år, inden hun i starten af 90’erne helt overtog køkkenet.

- Jeg lavede al maden til frokost i hverdagene, og så kom mor og tog aftensmaden og weekenderne, så jeg kunne passe mine små børn, fortæller Lilian, som hurtigt glemte alt om at være syerske og i stedet nød arbejdet på Houens Odde.

Det var nemlig ikke et hvilket som helst sted, Lilian havde fået arbejde. Allerede få år forinden havde hun trådt sine barnesko på grusstierne i skoven ved Houens Odde.

- Ham, der boede i Skovhytten, var vores reservebedstefar. Så vi rendte og legede derude som børn, så det var ikke fjernt at komme derud. Det var nærmest et familieforetagende, fortæller Lilian med smil i stemmen.

En del af fællesskabet

Gennem tiden har jobbet på Houens Odde budt på mange mindeværdige oplevelser. Som dengang hun lavede mad til svenske kong Carl Gustaf og dronning Silvia eller sneede inde på Houens Odde, men det helt særlige ved jobbet har altid været den tætte kontakt til gæster og spejdere. 


- De har altid været tæt på og aldrig været bange for at stikke hovedet ud i køkkenet for at sige tak for mad. Det er rigtig dejligt og ikke en selvfølge.

Det er den slags oplevelser, der har fået Lilian til at trække på smilebåndet. Ligesom når spejdere har givet en hånd med i køkkenet og lukket hende ind i spejderfællesskabet, selvom hun aldrig selv har været spejder.

- Jeg ville frygtelig gerne være spejder, men det var nogle år før, at KFUM-Spejderne tog piger ind. I stedet rendte jeg og kiggede ind ad vinduerne til drengenes spejderhytte, fortæller Lilian, hvis mor og børn alle har været spejdere.

Frivillige har altid haft sin gang i køkkenet på Houens Odde, hvor der har været tid til opvask, anretning og altid en snak om løst og fast og ofte rigtig meget spejder.

- Det gav et tilhørsforhold, og man blev en del af fællesskabet, selvom jeg jo kun lavede maden.


Et andet liv

Men 31. marts er det slut. Her udløber kontrakten, og Lilian ved, at det bliver noget andet. Efter mere end 30 år på samme arbejdsplads kræver det lidt tilvænning, når gæster, spejdere og kolleger ikke længere fylder i hverdagen.


- Anni, Gitte og jeg har været et godt team i køkkenet, og vi kender hinanden. Dem kommer jeg til at savne. Nu har vi gået op og ned ad hinanden i mange år, så det bliver et andet, mere stille liv, fortæller Lilian.

Helt stille bliver der dog næppe. Lilian og hendes mand har allerede lagt planer om at besøge både Nordnorge og Bornholm, når tiden som pensionister skal nydes med campingvognen efter bilen.

De længere ture med familiens campingvogn har været sværere at få til passe ind, mens Lilian har arbejdet. Det skal der laves om på nu, hvis Lilian kan slippe køkkenet helt, når titlen som køkkenleder skiftes ud med pensionist.


- Jeg håber på, at de indimellem vil ringe, når det brænder på og spørge, om jeg vil komme og lave morgenmad, siger Lilian, som altid har været glad for at stå tidligt op.

I Spisehuset er der tømt ud i fadene på den rullende buffet, mens de sidste spejdere stadig fylder tallerkenerne. Stakke med brugte tallerkener fylder den hvide rullevogn, som snart er klar til at blive kørt ud i køkkenet, hvor en flok spejdere er klar til at hjælpe med opvasken.

Snakken går allerede, kun afbrudt af glade grin og lyden af tallerkener, som skramler, mens krummer og andet snavs skyller af tallerkenerne for snart at lande i opvaskemaskinen, inden de er klar til en ny servering til aften.

Spejderne er så småt tilbage ved planlægningen af deres kurser. Og inden Lilian for alvor tager fat på aftensmaden i køkkenet, er der først tid til en kop kaffe ved det lille bord i hjørnet af køkkenet med kollegaen, som de har gjort så mange gange før, men snart for sidste gang.

Afskedsreception for Lilian 29. marts 2019

Efter mere end 32 år som køkkenleder på Houens Odde Spejdercenter går Lilian Winther Sørensen på pension. Derfor er spejdere, venner af huset, leverandører og kunder inviteret til reception på Stensgaarden på Houens Odde Spejdercenter fredag den 29. marts klokken 14.00 til 17.00.

Alle er velkomne til at dukke op på dagen. Tilmelding er ikke nødvendig.