Foto: Rosenvænget gruppe
03-02-2022
I Rosenvænget gruppe er det de yngste medlemmer af gruppen, der har sat retningen for gruppen op til den kommende generalforsamling.

Den gode historie: Børnene sætter retningen i Rosenvænget gruppe

KFUM-Spejderne er en børne- og ungdomsorganisation. Og det kommer i den grad til udtryk i Rosenvænget gruppe, som ligger midt på Østerbro i København. 

I KFUM-Spejdernes vedtægter er den faste dagsorden bestemt for gruppernes generalforsamlinger, og den inkluderer punktet: ‘Forhandling om gruppens arbejde fremover herunder indkomne forslag, og planer for udvikling og vækst’. 

Det var et punkt som tidligere var hurtigt overstået, fordi der ikke var nogle indkomne forslag, fortæller gruppeleder Marie Rahr Kruse Østerholt. Gruppen kunne godt tænke sig at de yngste spejdere skulle sætte en retning for spejderarbejdet i gruppen ved at vælge en global problemstilling at engagere sig i: 

‘En spejdergrupper kommer nemt til at handle om drift og mindre om hvordan vi som spejdere kan gøre en positiv forskel for samfundet. Så vi tænkte: Hvad kan vi gøre som fællesskab for at engageret os i nogle af de helt store problematikker?’

Simpelt løb blev startskuddet

Denne tanke affødte ideen om at præsentere nogle problematikker for gruppens ulve, juniorer og tropspejdere med udgangspunkt i FN’s verdensmål, og til sidst lade dem stemme om hvilken problematik de gerne vil arbejde med. Og det skete gennem et klassisk løb med poster, som de fleste spejdere kender det, fortæller Marie Østerholt: 

‘Vi lavede et lille løb på en times tid, hvor alle blev inddelt i hold og på fem poster præsenteret for fem problematikker og små opgaver. Til sidst fik hver enkelt, både børn og voksne, en stemmeseddel hvor de kunne stemme på en af de fem problematikker‘.

Til løbet havde gruppen inviteret nogle gæster, som var specialister på specifikke globale udfordringer, og som kunne hjælpe spejderne med at blive klogere på de udvalgte emner. Blandt andet havde gruppen besøg af en verdensmålambassadør og en repræsentant fra Danmission. 

Vinderen blev …

Efter løbet var veloverstået, stod den nu på demokratisk valghandling med stemmesedler og valgurne. Og lederne kunne nu løfte sløret, for hvad afstemningen viste: 

‘De valgte problematikken om bæredygtigt forbrug, som handler tings værdi og genbrug’, fortæller Marie Østerholt, og fortsætter: ‘Så tanken er, at vi på Tænkedag skal finde ud af, hvad vi skal gøre. Altså en handlingsplan. Så tager vi planen med til vores generalforsamling, som noget medlemmerne gerne vil arbejde med’.

Godt råd til jer, der også vil lave generalforsamling i børnehøjde

Sidder der andre grupper, der er blevet inspireret til at inddrage spejderne aktivt i gruppens demokrati på en måde, hvor det ikke behøver at være svært eller ressourcekrævende, så har Marie Østerholt en klar anbefaling:

‘Jeg synes, at det fungerede ret godt at invitere gæster med for at kvalificere samtalen om verdensproblematikker mest muligt’.