‘Gør det selv’-mærket er et udtryk for, hvordan et fælles projekt mellem KFUM-Spejderne i Danmark og jem & fix kan bidrage til aktiviteter i spejdergruppen, der giver liv og mod til at gøre flere ting på egen hånd. Mærket er målrettet spejdere i ulvealderen; 8 til 10-årige. Men aktiviteterne kan helt sikkert også bruges af ældre børn og andre kreative sjæle.

 

Mærket går ud på, at enheden eller patruljen laver et ‘gør det selv’-projekt, hvor de går igennem alle trin fra planlægning til byggeproces og afslutning. Når dette mærke skal tages, skal hænderne altså op ad lommen og snavses til.

Gennem aktivitetsmaterialet får den enkelte spejder kendskab til, hvordan man planlægger og udfører et ‘gør det selv’-projekt i samarbejde med andre. Målet er at lave et ‘gør det selv’-projekt, som udvikler spejderne socialt og intellektuelt.

‘Gør det selv’-projektet kan enten være at bygge noget fra bunden, fixe noget der er i stykker eller kunne blive bedre, eller genbruge noget, der kan få nyt liv ved at blive bygget om.

Aktivitetsmaterialet bygger på jem og fix’ og KFUM-Spejderne i Danmarks værdier om ansvarlighed og fællesskab. Gennem ‘gør det selv’-projektet får spejderne arbejdet med værdierne ved at lære at kommunikere med hinanden, når der arbejdes sammen, ved at tage ansvar for et projekt samt handle, når der skal gøres noget i forhold til projektet.

Idéen med mærket er, at:

  • Spejderen skal kende til anvendelse af værktøj og materialer i forbindelse med et ‘gør det selv’-projekt.

  • Spejderen skal lære at samarbejde med andre i et projekt, der kræver fællesskab.

  • Spejderen skal lære at løse de problemer, der opstår ved et ‘gør det selv’-projekt.

Idekatalog med sjove aktiviteter

I samarbejde med jem & fix har vi udviklet et idékatalog med spændende og lærerige gør det selv-aktiviteter, som kan bruges til spejdermødet eller på weekendturen.

AndreUdviklingsområder


Kompetencezoner


Enheder