Foto: Solaris PR
10-09-2018
Sidste weekend i august, checkede 265 spejdere ind på Solaris løbet 2018 i Sønderborg. De 55 patruljer var ude for lidt af hvert da de natten til lørdag flygtede til Tyskland igennem vandet. Læs mere om løbet her.

Tilbage på Spejdernes Lejr

Solaris havde i år valgt at starte løbet i kendte rammer. Check ind var på Løkkegård (Som under spejdernes lejr blandt andet var ramme for call-centeret), og løbet blev sparket i gang med hemmelige efterretningstjenester ved støvlen.

Efter en kaotisk start, fortsatte løbet rundt på lejrpladsen, hvor man nu skulle møde en masse ambassadører fra forskellige lande. Her skulle man blandt andet koge pasta hos Italienerne. Man skulle kende ost hos Franskmændene, og man skulle spise Surströmning hos Svenskerne.

Efter at have været rundt ved de forskellige ambassadører, skulle man nu trække ned til vandet. Hernede blev man mødt af Tyskere, der ville hjælpe en med at komme til Tyskland uden pas. Derfor skulle alle spejderne via vandvejen, da den efterlader færrest spor, men først skulle man snige sig forbi grænsevagterne der patruljerede på ATV og havde vagthunde med sig.

Da man kom op af vandet igen, og nu var i Tyskland, gik turen til et tysk asylcenter, hvor alle patruljer fik tildelt et værelse.

Hele natten gik med at blive integreret mere i det tyske samfund. F.eks. Skulle man tage kørekort hos Hans Ausfahrt’s køreschule. Og man skulle igennem det bureaukratiske papirhelvede hos integrationskontoret, hvor alle papirer skulle være udfyldt helt korrekt for at komme igennem.

Da det blev dag, blev alle på asylcenteret vækket af nogle sure meget højtråbende tyskere. Alle løb søvndrukne ud af deres værelser, for at finde ud af der var et stort ur der talte ned fra 12 timer. Rundt på væggene hang der tonsvis af opgaver man kunne gå i gang med.

Opgaverne spandt fra bogstavjagt på hele kassernen, til at finde dyr i et mørkt rum kun ved hjælp af tændstikker. Uret der startede på 12 timer, talte pludselig hurtigere og hurtigere ned, og man fandt hurtigt ud af at man skulle løbe hurtigt for at nå alle opgaver.

Efter kaosløbet, blev der kaldt til samling. En fra hver patrulje skulle nu ind og sidde til eksamen, de skulle bestå en indfødsretsprøve for at blive endeligt godkendt.

Eksamen havde dog et twist, fordi de resterende patruljemedlemmer fandt hurtigt ud af, at de kunne klæde sig ud som polske håndværkere, og på den måde komme ind til prøven og snige noter ind til eksaminanderne.

Derfor skulle man helt diskret tage imod noter fra sine patruljemedlemmer, dette foregik enten fra stillads med fiskestænger, eller ved at påstå at man skulle tjekke malingen i eksamenslokalet, uden at eksamensvagterne opdagede eller fattede mistanke til at der var noget på færde.

Efter prøven gik posterne fra natten før i gang igen. Og alle patruljer skulle arbejde på at blive integreret i Tyskland.


 

Solaris uden Hike?

Årets Solarisløb har virkelig skildt sig ud fra de tidligere år. I stedet for at blive fysisk presset, og få smadret ben og fødder på en lang hike, foregik hele løbet i år i Sønderborg by.

Det længste man bevægede sig, var da man gik fra den tidligere lejrplads fra Spejdernes Lejr, til Sønderborg kaserne.

Da man ankom, kunne man smide sin taske på ens tildelte værelse. Da hele løbet kørte over mobilspejd, kunne man se hvilke materialer man skulle bruge inden man checkede ind på de forskellige poster, og på den måde slippe for at gå rundt med sin oppakning hele weekenden.

Når man så skulle sove, bredte man sit liggeunderlag ud inde på sit værelse, og lod det hele ligge når man blev vækket igen.

På den måde har Solaris i år været et stjerneløb, i stedet for et punkt løb som det plejer.

Det er også første gang at Solaris har været 100% afhængig af mobiler og QR koder. Så der har ikke været brug for kort og kompas som man plejer. Og pointene blev talt op helt automatisk af en computer.

“Løbet var meget atypisk, det lignede overhovedet ikke det klassiske spejderløb og var meget anderledes end jeg havde forventet. Hele løbet foregik mere eller mindre på et sted, hvilket gjorde at der ikke rigtig var nogle lange gå distancer, men posterne var virkelig imponerende og kørte ret godt. De var virkelig gennemarbejdet og ambition niveauet var vildt højt. Det var ret fedt!” -Emma Hanberg, Barkley


Årets vinder blev…

Årets sejrende patrulje i 14-17 års kategorien blev Barkley, der også vandt den nyligt overståede sæson i adventurespejdligaen.

“Jeg var rigtig usikker på sejren, altså det var ikke bare en der gav sig selv. Jeg husker nok bare at være virkelig glad idet vores patruljenavn bliver råbt op. Jeg kunne ikke lade være med at smile, og selv med kun få timers søvn følte jeg mig slet ikke træt. Det var super fedt!”

-Emma Hanberg, Barkley

I 18+ kategorien blev vinderne Crazy Joe, som nu har vundet Solarisløbet 3 gange.