Foto; Kandersteg International Scout Centre
27-12-2019
Uge 32 i sommerferien stod for 80 spejdere fra KFUM-spejderne i Søften, på sommerlejr på Kandersteg Internationale Spejdercenter (KISC) i Schweiz, sammen med 1270 andre spejdere fra hele verden. Vi fulgte med hele ugen og har desuden snakket med en Pinkie (Centermedarbejder på KISC), for at give et indblik i, hvordan en lejr på et internationalt spejdercenter i den størrelse kan se ud.

Med Søften Gruppe på sommerlejr på Kandersteg 2019

Når man tager på lejr i udlandet, skal man først og fremmest beslutte hvor man vil hen. Her kan det være en fordel at vælge et sted, som er anderledes ift. hvor man selv kommer fra, så man får en mere unik oplevelse, og oplever noget man ikke er vandt til.

 Det at tage ud i verdenen på den årlige sommerlejr åbner op for en masse muligheder som man ikke har hjemme i Danmark. Først og fremmest er naturen, i f.eks. Schweiz, meget anderledes end den danske, da man er omgivet af en ukendt og spændene natur, bjerge, floder og andre dyre- og plantearter. Noget andet er selvfølgelig at man får en følelse af at spejderarbejdet er globalt, som Morten Thøgersen, leder hos Søften Spejderne, siger: ”Man får det internationale og man får fornemmelsen af at spejderarbejde det er globalt, og man er en del af noget stort, og det tror jeg at spejderne har fundet ud af.

 Noget andet som er anderledes i forhold til de danske spejderlejre, er selvfølgelig muligheden for at prøve nogle anderledes aktiviteter end hjemme i Danmark. Der er først og fremmest rigtig gode muligheder for at vandre i bjerge og se bjergsøer, men også mange andre arrangementer og aktiviteter som International Evening og International Campfire, som spejdercentrets frivillige - Pinkies’ne stod for, er noget man ikke lige oplever i Danmark. ”Det er meget anderledes vil jeg sige, fordi du er omgivet af så mange bjerge og man laver nogle andre ting, der var f.eks. international aften, det er der ikke hjemme… Hjemme er man mest på sådan nogle løb, men hernede var det mere sådan noget med at klatre og alt sådan noget.” siger Ester Dorthea Stenbeck Poulsen, junior i Søften gruppe.

 En anden ting, som især lederne lagde mærke til på lejren, var hvordan spejderne blev mere selvstændige fordi de var langt væk fra mor og far: ”…når man er på udenlandslejr, frem for en lejr i Danmark, det der med at se hvordan ens spejdere, ligesom blomstrer op, og snakker engelsk og er et helt fremmet sted, det er anderledes end hvis vi bare var på en større lejr (Sønderborg f.eks.), fordi de skal prøve at gebærde sig uden deres forældre, og også uden ledere og det tør de godt.”- siger Melanie Iversen Dalentoft, leder hos Søften Spejderne.

Der er altså mange gode grunde til at tage på lejr til Kandersteg, og vigtigst af alt, så giver det i hvert fald en mulighed for at lære nye mennesker at kende, på tværs af landegrænser og også i sin egen gruppe.

 

At afholde lejre på Kandersteg - at være Pinkie?

På Kandersteg er der en masse frivillige spejdere fra hele verden, som kommer og er med til at afholde lejrene. De fleste er frivillige dernede i en periode på 3 måneder, men man kan også være der i længere eller kortere tid. Det at være Pinkie på Kandersteg er en speciel og unik oplevelse, bl.a. fordi det er så stort et sted, men også fordi arbejdssproget jo er engelsk.

 Katrine Thørring Bastrup, medlem af KFUM-spejdernes hovedbestyrelse, fortæller om at det at være Pinkie, har været en drøm hun har haft siden 2007, hvor hun første gang var på Kandersteg med sin egen spejdergruppe. ”Jeg synes at det giver noget andet, at man tager på lejr væk hjemmefra, fordi man ikke helt er i sit eget trykke element, så man er måske lidt nødt til at komme ud i situationer, hvor man tænker: ”hvordan gør jeg lige det her?” men man finder en løsning, med tegnsprog eller tegninger, eller at få google translate på telefonen til at læse op, på et nyt sprog - hvad der end skal til ” - som Katrine så fint forklarer så er der ikke noget der er umuligt for spejdere, uanset om kommunikationen er mangelfuld så findes der altid en løsning. Katrine opfordrer også til at man skal opleve Kandersteg på et eller andet tidspunkt, fordi det er så fedt: ”Altså, jeg vil sige at hvis man har en mulighed for at komme herned, enten som spejder eller som frivillig, når man er blevet 18 år, og man har mod på at gøre det, så skal man ikke holde sig tilbage, for det er helt fantastisk!

Hilsen fra Katrine

Hej Scoutzone
Nu er det jo lidt tid siden vi snakkede sammen og jeg er tilbage i de skønne alper, denne gang i lidt længere tid. I november 2019 startede jeg som receptions assistent hernede på centeret og den stilling har jeg frem til december 2020. I modsætningen til i sommers hvor jeg hjalp til mere blandet rundt omkring på centeret er jeg nu fast i receptionen. Her hjælper jeg vores gæster ved disken, svare på spørgsmål via telefon og mail og søger for at få booket den rigtige størrelse lejrplads til de grupper som gerne vil komme forbi den permanente mini Jamboree. Det er helt fantastisk så mange forskellige nationaliteter jeg kommer i kontakt med på en daglig basis. Det er utrolig spændende at lære hvordan spejder er forskelligt fra land til land selvom vi i sidste ende arbejder ud fra de præcis samme principper.
Denne gang hernede er vi også flere danskere hernede, så vi har blandt andet til international evening introduceret de ansatte på centeret for æbleskiver og flæskesvær og sikke et hit det var!
For at gøre en lang historie kort, så er mit alpe eventyr fortsat lidt længere end jeg planlagde da jeg søgte herned som Short term staff for et års tid siden, men det gør slet ikke noget. Det er oplevelser og venskaber for livet og det er helt fantastisk!

P.s send mere rugbrød

Foto; Kandersteg International Scout Centre