Foto: Johny Kristensen
21-03-2018
Det ser ud til, at vinteren holder godt fast i Danmark og lader foråret stå lidt på dørtrinet og vente.
Så hvordan holder du bedst varmen, når du skal afsted på forårsturen i patruljen og påskekursuset?

3-lags princippet

Det handler om at klæde sig på i lag. Det danner isolation og er let at tage af, hvis det bliver for varmt.

Det inderste lag er basiclaget, som kan være skiundertøj/lange underbukser, som skal danne grundisoleringen.

Mellemlaget skal isolere og beskytte mod varmetab. Det kan være fleece, dunjakke eller vest vil være godt, da du vil have god bevægelighed i det.

Det yderste lag er skallaget, som beskytter mod vind og regn og holder dig tør. Det er din jakke og evt. regnbukser, som skal være det ydereste lag, som holder dig varm.  

 

Uld er et af de bedste materialer til at holde dig varm. Uld har den fantastiske evne, at det også kan varme, selvom det er vådt. Der skal faktisk op til 40% vand til, før uld føles vådt.

Ud over at varme er uld også selvrensende, og det tager derfor længere tid, før svedlugten kommer frem end ved syntetisk materiale ;-) Det er lanolin (uldfedt), som modarbejder svedlugten.

Huen!

Du taber op mod 30-50% af kropsvarmen gennem hovedet. Derfor er det vigtig at bruge en hue eller anden form for hovedbeklædning, når du er udenfor i koldt vejr.

Hvis du skal sove ude, er det en god ide at tage en hue på, inden du kryber ned i soveposen. Så vågner du ikke og er kold midt om natten.

Ud over huen er det også altid godt at have noget ved halsen. Der kan en buff være rar.

Til hænderne!

Som du sikkert kender alt til, så fryser du først dine hænder og fødder. Derfor skal du huske noget varmt til hænderne.

Luffer er bedre end handsker til at holde hænderne varme, da fingrene varmer hinanden. Hvorimod dine fingre bliver separeret fra hinanden, hvis du har handsker på.

Husk fusserne!

Fødderne er ligesom hænderne - de bliver let udsat for kulde, og især hvis de bliver våde. Derfor er det vigtigt at have nogle gode varme sokker og sko eller støvler, hvis du skal være ude i fugtigt eller vådt vejr.