Aktivitet

Troppens særpræg

Foto: Johny Kristensen

Formål: At skabe større identitet omkring troppen

Forudsætninger:

At man vil skabe identitet for troppen. Det kan gøres ved at lave sit eget stofmærke for troppen til uniformen. Det er en oplagt mulighed for, at lære spejderne om en idé- og designproces samtidig, som kan anvendes på mange andre ting end stofmærke.

Forberedelser:

Troppen bør finde ud af hvilken form og design deres logo bør have. Det kan ske ved alle kommer med et layout og der derefter vælges det bedste. Stofmærket bør derefter produceres.

Metode:

Man kan starte med at tale symboler, mærker og logoer – hvad kender spejderne, hvad har man brugt mærker til historisk set (heraldik, sportslogoer, kommunemærker …) og hvad betyder symbolikken et mærke for dem der bærer det. Man kan også tale om typiske symboler: hvad betyder fx et hjerte, en cirkel, en flamme, et kors, en trekant, en lilje, et firkløver eller en due? Man kan også inddrage farvesymbolik. Spejderne diskuterer hvilke symboler de føler kan passe på dem, og det de synes de repræsenterer, og alle tegner skitser til det nye mærke. Herefter skal spejderne præsentere dem for hinanden, og forklare hvorfor lige deres mærke er godt, og til sidst vælger troppen deres nye mærke ved en demokratisk proces. Selve produktionen af stofmærket bør overlades til professionelle, der har udstyret til det, og måske kan man få det rentegnet professionelt. Spejderne kan også tegne det på deres stander, skære det ud i træ, male det, sy det, lave det med kartoffeltryk … kun fantasien sætter grænser. Og hvornår er et mærke for komplekst og hvornår er det for simpelt? Tropsmærket kan bruges i sammenhæng med nyes oprykning til troppen og der kan derfor være aktivitetspunkter der skal gennemføres som ved et almindeligt aktivitetsmærke. Troppen kan ligeledes definere disse punkter. Tropsmærket bør overdrages til de nyoprykkede af patruljernes PL’er der ligeledes har ansvaret for at den ny har gennemført aktiviteterne i forbindelse med mærket.

Lavet af
Udfordrende aktiviteter – Spejder
Tid
60 – 90 min
Deltagere
8

Flere aktiviteter

Menu