Til denne aktivitet skal spejderne lære at sige tak for maden – både til dem, der har lavet maden og til gud. Det er der to grunde til. For det første er mad ”Guds gode gaver”, og når man er taknemmelig for maden, lader man den ikke gå til spilde. For det andet kræver maden en masse af både mennesker og jorden. Mennesker arbejder og jorden er nødvendig for, at maden kan vokse – uanset om det er kartofler eller frikadeller. Men der er mange sultne mennesker (og dyr), og der er grænser for, hvor meget mad der kan komme fra jorden.

Forberedelse: Kontakt det lokale supermarked et par dage før, og hør ad om der er mulighed for at få overskudsvarer – i form af frugt og grønt fra den pågældende dag.

Sådan gør I

På selve dagen kokkerer spejderne mad ud fra hvad I har modtaget fra det lokale supermarked. Husk inden I går i gang og tjek om maden er spiselig. Lav ofte god efter testen. Se om varen ser ud som den skal. Duft om varen dufter som den skal. Smag en smule af varen og vurder om den smager som den skal. Hvis maden er god nok skal I i gang med madlavningen. Her gælder det om at være kreativ. Grøntsager kan være gode i en bulgursalat eller I kan lave grøntsagsfrikadeller. Efter maden kan spejderlederen finde følgende tekst frem i nedenstående link med salme om taknemmelighed og en kort andagt om madspild. Samtidig kan I tænke over nedenstående spørgsmål mens I spiser.

Refleksion

Tænker du på, at maden er lavet af varer, der ellers ville være gået til spilde?

Når man siger tak for mad, er der så andre, man kan takke, end lige hende eller ham, der har levet maden?

Synes du er det svært at takke Gud for maden, fordi det er svært at forstå, at det er Gud der har skabt maden?

Hvilke slags forretninger tror du smider mest mad ud? (måske bagere og restauranter?)

Siger du tak for maden derhjemme?

Faktaboks
En tredjedel af al verdens mad bliver smidt ud. Samtidig er der over 800 millioner mennesker der sulter- et tal der kun stiger på grund af oversvømmelser og tørke på grund af klimaforandringerne.
Kilde: Folkekirkens Nødhjælp

Tid
60 – 120 min
Deltagere
5
35
Udviklingsområder
Åndeligt
Intellektuelt
Socialt

Flere aktiviteter

Menu