Aktivitet

Mongoliet – “terningspillet” sharai-kibs

I sommeren 2002 startede KFUM-spejderne et samarbejdsprojekt med det mongolske spejderkorps Scouts of Mongolia. Projektet kørte i fem år frem til sommeren 2007.

Historie
De vigtigste dyr på landet er kamel, hest, yakokse, ged og får. Disse dyr er mongolernes levebrød. Fra fårene, gederne og hestene fås mælk. Mongolerne spiser mest fårekød. Hestene og kamelerne bruges til at ride på. På grund af meget hårde vintre og tørre somre, er mange dyr døde af sult.

Opgave
De to hold dyster mod hinanden i Sharai-knibs*(beskrevet nedenfor), som lederen først instruerer i. De spiller mod hinanden to og to i ca. tre min.

Point
Efter tre min. tælles sammen hvor mange knogler spillerne har vundet. Pointene gives herefter.

Sharai-kibs
Spilles med fåre-ankel-knogler. 2 eller flere deltagere.

De 4 sider på knoglerne kaldes henholdsvis får, ged, hest og kamel. Første deltager ryster alle knoglerne og smider dem. Nu knipser han en knogle mod en anden med samme side opad. Hvis han rammer knoglen uden at ramme andre, tager han den.
Dette fortsætter, indtil han ikke rammer, til han rammer en, der ikke har samme side opad eller til der ikke er to ens tilbage.
Nu kaster næste spiller knoglerne og udfører samme handling. Den spiller, der knipser de to sidste knogler mod hinanden, får begge knogler og fortsætter med at spille ved at kaste 4 af modstanderens knogler. Spillet er slut, når en spiller har vundet alle knoglerne.

Lavet af
Mongoliet Udvalget
Tid
15 – 30 min
Deltagere
3
9

Flere aktiviteter

Menu