I sommeren 2002 startede KFUM-Spejderne et samarbejds-projekt med det mongolske spejderkorps Scouts of Mongolia. Projektet kørte i fem år frem til sommeren 2007.

Historie
Naadam er mongolernes store festival, som afholdes 11.–13. juli hvert år. På disse tre dage holder alle ferie for at deltage i festlighederne. Der er fest i alle gader, og stemningen er på det højeste i disse dage. Der dystes i de tre nationalsportsgrene, som er brydning, bueskydning og hestevæddeløb.

Ramme
Alle holdene har 1-2 deltagere på henholdsvis brydning, bueskydning og hestevæddeløb. Alle skal altså på forhånd vælge sig på en af sportsgrenene. I tidsrummet kl.13.30-14.00 er der turneringer i gang indenfor alle tre sportsgrene. I hestevæddeløb turneres der på tværs af enheder. I brydning og bueskydning er spejderne delt op i store og små.

Brydning
Der er ikke mange regler i brydning. Det gælder om at få modstanderen til at røre jorden med en anden legemsdel end fødderne. Dette kan gøres, ved at deltagerne tager fat om livet på hinanden og bryder ved at skubbe og mase, indtil modstanderen rører jorden med hænder, arme, knæ eller andet. I første runde deltager alle, de bryder to og to inddelt i store og små. Derefter dyster vinderne mod hinanden to og to. Dette fortsætter, indtil der er 4 store og 4 små tilbage. Publikum (dem der er gået ud) står i en kreds rundt om bryderne.

Bueskydning
Buer og pile laves på forhånd. Spejderne er inddelt i store og små, og for begge grupper gælder følgende: Der skydes efter klodser. som er stillet op i pyramider nogle meter væk. Alle skyder tre gange, og bedste skud af de tre noteres. Den bedste halvdel går videre. Sådan fortsætter det, til der er 4 tilbage fra hver gruppe.

Hestevæddeløb
Der tegnes en bane på fliserne med 4 felter på den korte led og 7 på den lange led. De 4 første deltagere stiller op i hver deres begynderfelt og får hver deres titel af får, ged, kamel og hest. En leder står ved siden af og slår med en sharai-knogle. Hvis der slås en hest, rykker personen, der er hest et felt frem. Den, der kommer først i mål, går videre i turneringen, og de næste 4 deltagere dyster. De sidste 4 vindere går videre til finalen.

Lavet af
Mongolietudvalget
Tid
90 – 120 min
Deltagere
3
–
36

Flere aktiviteter

Menu