Aktivitet

Mongoliet – Mongolsk brydning

I sommeren 2002 startede KFUM-spejderne et samarbejdsprojekt med det mongolske spejderkorps Scouts of Mongolia. Projektet kørte i fem år frem til sommeren 2007. Projektet bød på mange spændende aktiviteter.

Vis din styrke i mongolsk brydning! En aktivitet, hvor alle kan være med, for der er ingen vægtklasser som i almindelig brydning. Det gælder kun om at være stærkest.

Velkommen til Bayan-Hongor, som betyder “rig gyldenbrun”. Det hentyder ikke til ens hudfarve, men til farven på heste. Provinsen fylder 116.000 km2 eller 2½ gange Danmark og har en befolkning på omkring 75.000 indbyggere.

Der findes mange sjældne dyr som for eksempel vildæsler (hulan), vildkameler (havtagai), gobibjørn (mazaalai) og masser af gazeller. Aimagen er kendt for sine mineralske kilder, især de varme kilder i Shargaljuut, hvor vandet er omkring 40° C, dog visse steder helt op til 95° C

Her i Bayan-Hongor skal I lære om brydesporten. Brydning er nationalsporten i Mongoliet og vinderen af det nationale mesterskab (Naadam) i hovedstaden Ulaan Baatar bliver en berømthed på linje med de bedste fodboldspillere i Europa. I Mongoliet dyrkes sporten kun af mænd.

Hvis en bryder vinder 5 kampe, kaldes han en falk, 7 kampe så er man en elefant og den nationale mester er Løve.

Aktivitetens forløb
Aktiviteten er todelt, og hver del varer ca. 15 min., alt efter patruljernes indsats.

2 patruljer starter samtidig og følges ad gennem skolen og den senere konkurrence, hvor de kæmper mod hinanden. For at publikum kan beundre jeres muskler, så skal I småløbe løbe henover pladsen, så man kan se, hvordan jeres muskler tynger jer til jorden. Samtidig vifter I langsomt med armene (som vingerne på en falk) og drejer rundt om jer selv. Dette gøres for at efterligne fuglen Garuda, der er halvt menneske og halvt falk.

Pindestafet
For at varme op, skal i løbe pindestafet. I stiller jer op patruljevis . I skal nu løbe frem mod pinden (20 meter væk) rundt om pinden og tilbage igen. Dernæst løber den næste i rækken, til alle har været rundt.

Teknik bag brydningen
Der findes ingen regler, ingen vægtklasser og ingen tidsbegrænsning. Bryderne stiller op overfor hinanden med strakte ben og bøjer sig forover. Armene strækkes ud, og man tager fat i modstanderens trøje, og kampen kan gå i gang. Som sagt findes der ingen regler, så alle kneb gælder.

Man har tabt, hvis ens albue, ryg eller knæ rammer jorden. Vinderen løfter sin arme i triumf og efterligner falken, mens taberen ydmygende løber hen og stikker hovedet under armen på vinderen. I har nu mulighed for at finde den teknik der passer jer bedst, inden kampene rigtigt går i gang. I skal derfor brydes indbyrdes i patruljen for sjov.

Turnering
De to patruljer, der har fulgtes hele tide,n skal nu deltage i en turnering mod hinanden, og den endelige vinder får et diplom med hjem til patruljelokalet. De af jer, der har lyst at kæmpe for æren og titlen af falk, eller det, der er bedre, kan deltage i turneringen, mens I andre får rollerne som tilskuere. I må gerne komme med tilråb og jubel.

Lavet af
Mongolietudvalget
Tid
30 – 60 min
Deltagere
3
36

Flere aktiviteter

Menu