Aktivitet

Det Store Batteriprojekt 2014 – Strømtester

I 2013 og 2014 Kunne man hos KFUM-spejderne i Danmark deltage i DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Som del af kampagen kunne spejderne tage et specialmærke, som rummede en masse spændende aktiviteter.

Strømtester

Sikkerhed:

Brug aldrig strøm fra stikkontakter til eksperimenterne – dette er yderst farligt. Følg i stedet vejledningen. Det anbefales generelt, at der er en voksen leder tilstede under eksperimenterne. Afisolering af ledninger: I elkassen findes der en tynd, isoleret ledning. I flere af eksperimenterne skal du afisolere en ledning. Ledningen afisoleres for at kunne sætte krokodillenæb på ledningen. Du afisolerer en ledning, ved at klippe ca. 2 cm af den plastic der er uden om ledningen. Pas på, at du ikke klipper ledningen over. Dioder: En diode er en lille pære, der kan lyse svagt, når den får strøm. For at dioden kan lyse sættes diodens korte ben til batteriets minuspol (-) og diodens lange ben til pluspolen (+). Vær opmærksom på, at en lysdiode kun kan tåle en meget lav spænding. Sæt derfor ikke en lysdiode direkte på et batteri, da den kan gå i stykker.

Vejledning:

-Tape to batterier sammen, så de har plus- og minuspol mod hinanden. Læg gerne lidt sølvpapir mellem de to poler, da det forbedrer forbindelsen mellem batterierne.

-Klip ledningen ud i tre stykker. To på ca. 10 cm og et på ca. 25 cm.

-Afisolér de tre stykker ledninger i begge ender.

-Tape ledningen på 25 cm fast til minus-polen af batterierne.

-Forbind de to andre ledninger til fatningen. Tape én af disse ledningers frie ende fast til plus-polen på batterierne. Tape fatningen fast til plus-polen af batterierne.

-Rul et stykke karton rundt om batterier, og lim det sammen, så det danner et rør om batterierne.

-Pynt røret, så det kommer til at ligne en bille, hvor du kan bruge piberenserne som ben, og hvor de to ledninger, som sidder fast på fatningen, kan fungere som følehorn.

-Gå nu rundt og sæt spidsen af følehornene på forskellige ting. Hvis pæren ved billens hoved lyser op, så er tingen elektriskledende.

Forslag til ting du kan prøve:

Forskellige mønter, vand og saltvand, coladåse, blyant. Prøv dig frem, og måske du bliver overrasket. Sæt den dog aldrig i en stikkontakt.

På www.spejderaktiviteter.dk kan du finde mange af de spændende aktiviteter fra DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Du kan også downloade kampagnematerialet som pdf fra både 2013 og 2014. God fornøjelse.

Lavet af
Christian Bloch Hansen
Tid
30 – 60 min
Deltagere
2

Flere aktiviteter

Menu