Aktivitet

Det Store batteriprojekt 2014 – Minigenerator

I 2013 og 2014 Kunne man hos KFUM-spejderne i Danmark deltage i DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Som del af kampagen kunne spejderne tage et specialmærke, som rummede en masse spændende aktiviteter.

Minigenerator

Sikkerhed:

Brug aldrig strøm fra stikkontakter til eksperimenterne – dette er yderst farligt. Følg i stedet vejledningen. Det anbefales generelt, at der er en voksen leder tilstede under eksperimenterne. Afisolering af ledninger: I elkassen findes der en tynd, isoleret ledning. I flere af eksperimenterne skal du afisolere en ledning. Ledningen afisoleres for at kunne sætte krokodillenæb på ledningen. Du afisolerer en ledning, ved at klippe ca. 2 cm af den plastic der er uden om ledningen. Pas på, at du ikke klipper ledningen over. Dioder: En diode er en lille pære, der kan lyse svagt, når den får strøm. For at dioden kan lyse sættes diodens korte ben til batteriets minuspol (-) og diodens lange ben til pluspolen (+). Vær opmærksom på, at en lysdiode kun kan tåle en meget lav spænding. Sæt derfor ikke en lysdiode direkte på et batteri, da den kan gå i stykker.

Vejledning:

-Tag skuffen ud af tændstikæsken, eller fold pappet til samme form som en tændstikæske.

-Stik sømmet gennem midten af æsken. Drej det godt rundt, så det glider gnidningsløst.

-Sno kobbertråden rundt om tændstikæsken. Sørg for at der ca. er 10 cm løs ende af tråden i hver ende.

-Hold enderne af kobbertråden over en lille flamme. Dette fungerer på samme måde som en afisoléring.

-Sæt enderne af kobbertråden fast til en diode.

-Læg de to magneter ind i æsken, så de sidder fast på sømmet.

-Drej sømmet rundt, og se dioden lyse. Tag den evt. med ind i et mørkt rum. Hvis du vil have den til at lyse kraftigere, sæt da evt. en boremaskine på sømmet, men sørg for at dække enderne af æsken til, så magneterne ikke flyver rundt.

På www.spejderaktiviteter.dk kan du finde mange af de spændende aktiviteter fra DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Du kan også downloade kampagnematerialet som pdf fra både 2013 og 2014. God fornøjelse

Lavet af
Christian Bloch Hansen
Tid
30 – 60 min
Deltagere
2
–

Flere aktiviteter

Menu