Aktivitet

Det Store Batteriprojekt 2014 – Har du en rolig hånd?

I 2013 og 2014 Kunne man hos KFUM-spejderne i Danmark deltage i DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Som del af kampagen kunne spejderne tage et specialmærke, som rummede en masse spændende aktiviteter.

Har du en rolig hånd?

Sikkerhed:

Brug aldrig strøm fra stikkontakter til eksperimenterne – dette er yderst farligt. Følg i stedet vejledningen. Det anbefales generelt, at der er en voksen leder tilstede under eksperimenterne. Afisolering af ledninger: I elkassen findes der en tynd, isoleret ledning. I flere af eksperimenterne skal du afisolere en ledning. Ledningen afisoleres for at kunne sætte krokodillenæb på ledningen. Du afisolerer en ledning, ved at klippe ca. 2 cm af den plastic der er uden om ledningen. Pas på, at du ikke klipper ledningen over. Dioder: En diode er en lille pære, der kan lyse svagt, når den får strøm. For at dioden kan lyse sættes diodens korte ben til batteriets minuspol (-) og diodens lange ben til pluspolen (+). Vær opmærksom på, at en lysdiode kun kan tåle en meget lav spænding. Sæt derfor ikke en lysdiode direkte på et batteri, da den kan gå i stykker.

Vejledning:

-Afisolér begge ende af ledningen.

-Fastgør den ene ende til øskenen, og den anden ende til en af ledningerne fra brummeren.

-Tape øskenen fast ude i enden af pinden eller rundstokken.

-Brug en ledning med krokodillenæb til at forbinde den frie ledning fra brummeren med en af polerne på batteriet.

-Bøj den kraftige ståltråd, så den bugter sig rundt. Bøj ikke de yderste to cm af enderne.

-Før ståltråden gennem øskenen.

-Fastgør enderne af ståltråden til hver sin ende af træpladen med enten små søm eller kramper. Sæt ståltråden sådan på at den er oppe i luften. Se billede.

-Forbind med en ledning den frie pol på batteriet med en af ståltrådens ender.

– Sæt tape på de yderste to cm af hver af ståltrådens ender.

-Når øskenen rør ved ståltråden vil brummeren larme. Se om du kan føre øskenen fra den ene til den anden ende uden at brummeren larmer. Lav evt. en konkurrence med dine spejderkammerater om hvem der kan komme længst, eller hvem der kan gøre det hurtigst.

På www.spejderaktiviteter.dk kan du finde mange af de spændende aktiviteter fra DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Du kan også downloade kampagnematerialet som pdf fra både 2013 og 2014. God fornøjelse.

Lavet af
Christian Bloch Hansen
Tid
60 – 90 min
Deltagere
2

Flere aktiviteter

Menu