I 2013 og 2014 Kunne man hos KFUM-spejderne i Danmark deltage i DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Som del af kampagen kunne spejderne tage et specialmærke, som rummede en masse spændende aktiviteter.
Elektromagnet
Sikkerhed: Brug aldrig strøm fra stikkontakter til eksperimenterne – dette er yderst farligt. Følg i stedet vejledningen. Det anbefales generelt, at der er en voksen leder tilstede under eksperimenterne. Afisolering af ledninger: I elkassen findes der en tynd, isoleret ledning. I flere af eksperimenterne skal du afisolere en ledning. Ledningen afisoleres for at kunne sætte krokodillenæb på ledningen. Du afisolerer en ledning, ved at klippe ca. 2 cm af den plastic der er uden om ledningen. Pas på, at du ikke klipper ledningen over. Dioder: En diode er en lille pære, der kan lyse svagt, når den får strøm. For at dioden kan lyse sættes diodens korte ben til batteriets minuspol (-) og diodens lange ben til pluspolen (+). Vær opmærksom på, at en lysdiode kun kan tåle en meget lav spænding. Sæt derfor ikke en lysdiode direkte på et batteri, da den kan gå i stykker.
Vejledning:
-Sno ledningen på 1 meter rundt om sømmet. Start i den ene ende af sømmet, og ca. 20 cm inde på ledningen, så dette stykke hænger løst. Når ledningen snos rundt skal den lægge helt tæt og uden mellemrum.
-Når du når ned til modsatte ende af sømmet, så snor du tilbage igen, og dette gør du indtil der er tre lag ledning på sømmet.
-Sæt et krokodillenæb fra hver sin ledning fast på hver sin ende af den ledning, som er rundt om sømmet. -Forbind de to ubrugte krokodillenæb til hver sin pol af batteriet.
-Sømmet er nu blevet magnetisk, og er dermed en elektromagnet. Du kan teste, hvor mange papirclips, det kan løfte.
Tip:
Undersøg evt. om elektromagneten bliver kraftige eller svagere alt efter hvor mange gange ledningen er snoet rundt om sømmet.
På www.spejderaktiviteter.dk kan du finde mange af de spændende aktiviteter fra DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Du kan også downloade kampagnematerialet som pdf fra både 2013 og 2014. God fornøjelse.