Aktivitet

Det Store Batteriprojekt 2013 – Zombiealarm

I 2013 og 2014 Kunne man hos KFUM-spejderne i Danmark deltage i DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Som del af kampagen kunne spejderne tage et specialmærke, som rummede en masse spændende aktiviteter.

Zombiealarm

Fang zombier med denne alarm. Alarmen giver ikke signal via lyd, men lys. PĂĄ den mĂĄde alarmerer man ikke zombierne, og det er dermed lettere at overraske dem

Sikkerhed:

Brug aldrig strøm fra stikkontakter til eksperimenterne – dette er yderst farligt. Følg i stedet vejledningen. Det anbefales generelt, at der er en voksen leder tilstede under eksperimenterne. Afisolering af ledninger: I elkassen findes der en tynd, isoleret ledning. I flere af eksperimenterne skal du afisolere en ledning. Ledningen afisoleres for at kunne sætte krokodillenæb på ledningen. Du afisolerer en ledning, ved at klippe ca. 2 cm af den plastic der er uden om ledningen. Pas på, at du ikke klipper ledningen over. Multimeteret kan måle, om der er strøm i den opstilling du har lavet. I skal bruge det til at måle spændingen i et kredsløb, hvilket måles i volt (V). Sæt den sorte ledning i det midterste hul og den røde i hullet til højre. Skru derefter pilen over mod Volt-symbolet, og sæt den på tallet 2. Multimeteret kan nu måle op til 2V. Sæt multimeteret ind i et kredsløb for at måle strømmen; lad fx spidsen på den sorte ledning røre ved pluspolen på et batteri, og den røde ved minuspolen. Skru evt. pilen et tak ned, hvis der ikke vises nogen strøm. Dioder: En diode er en lille pære, der kan lyse svagt, når den får strøm. For at dioden kan lyse sættes diodens korte ben til batteriets minuspol (-) og diodens lange ben til pluspolen (+). Vær opmærksom på, at en lysdiode kun kan tåle en meget lav spænding. Sæt derfor ikke en lysdiode direkte på et batteri, da den kan gå i stykker.

Vejledning:

1. Adskil træklemmen, så du har tre dele (fjederen, samt klemmens over- og understykke).

2. Slå forsigtigt sømmene gennem forreste del af klemmens over- og understykke. Sømmenes hoveder skal mødes, der hvor klemmen lukker sammen.

3. Saml klemmen igen.

4. Lav et lille hul i den ene ende af kartonstykket.

5. Bind den ene ende af snoren fast i kartonstykket.

6. Sæt kartonen fast i klemmen, så sømmene ikke rører hinanden.

7. Bind den anden ende af snoren fast på den ene side af det sted, hvor du vil opsætte din alarm.

8. Montér klemmen på den anden side af det sted, hvor du vil opsætte alarmen.

9. Sæt krokodillenæbene fast på sømspidserne.

10. Sæt et af krokodillenæbbene fast til fatningen.

11. Sæt det andet fast på batteriet.

12. Forbind batteri og fatning med den sidste ledning.

Pæren lyser ikke, fordi kredsløbet er afbrudt af kartonen i klemmen. Karton kan ikke lede strøm, men hvis du tager kartonen ud af klemmen, går strømmen igen gennem kredsløbet. Pæren vil lyse i det øjeblik en zombie snubler over snoren, og river kartonen ud af klemmen.

På www.spejderaktiviteter.dk kan du finde mange af de spændende aktiviteter fra DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Du kan også downloade kampagnematerialet som pdf fra både 2013 og 2014. God fornøjelse.

Lavet af
Louise Leth Nakskov & Christian Bloch Hansen
Tid
15 – 30 min
Deltagere
2
–

Flere aktiviteter

Menu