Aktivitet

Det Store Batteriprojekt 2013 – Ventilator

I 2013 og 2014 Kunne man hos KFUM-spejderne i Danmark deltage i DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Som del af kampagen kunne spejderne tage et specialmærke, som rummede en masse spændende aktiviteter.

Ventilator

Lav din egen ventilator med en solcelle

Sikkerhed:

Brug aldrig strøm fra stikkontakter til eksperimenterne – dette er yderst farligt. Følg i stedet vejledningen. Det anbefales generelt, at der er en voksen leder tilstede under eksperimenterne. Afisolering af ledninger: I elkassen findes der en tynd, isoleret ledning. I flere af eksperimenterne skal du afisolere en ledning. Ledningen afisoleres for at kunne sætte krokodillenæb på ledningen. Du afisolerer en ledning, ved at klippe ca. 2 cm af den plastic der er uden om ledningen. Pas på, at du ikke klipper ledningen over. Multimeteret kan måle, om der er strøm i den opstilling du har lavet. I skal bruge det til at måle spændingen i et kredsløb, hvilket måles i volt (V). Sæt den sorte ledning i det midterste hul og den røde i hullet til højre. Skru derefter pilen over mod Volt-symbolet, og sæt den på tallet 2. Multimeteret kan nu måle op til 2V. Sæt multimeteret ind i et kredsløb for at måle strømmen; lad fx spidsen på den sorte ledning røre ved pluspolen på et batteri, og den røde ved minuspolen. Skru evt. pilen et tak ned, hvis der ikke vises nogen strøm. Dioder: En diode er en lille pære, der kan lyse svagt, når den får strøm. For at dioden kan lyse sættes diodens korte ben til batteriets minuspol (-) og diodens lange ben til pluspolen (+). Vær opmærksom på, at en lysdiode kun kan tåle en meget lav spænding. Sæt derfor ikke en lysdiode direkte på et batteri, da den kan gå i stykker.

Vejledning:

1. Klip et hul på ca. 1½ cm i toppen af siden af mælkekartonen, så det er på størrelse med diameteren af motoren.

2. Lav et hul på den modsatte side af mælkekartonen. Det skal være stort nok til at to ledninger kan komme igennem.

3. Klip hul i bunden, så du lettere kan arbejde med tilkoblingen af ledninger og motor.

4. Sæt motoren i sit hul, og træk ledningerne gennem hullet på modsatte side. Forbind dem til motor og solcelle, som vist på tegningen.

5. Sæt solcellen fast med tape på toppen af mælkekartonen.

6. Tegn propellen fra side XX over på et stykke karton, og klip den ud. Man kan evt. tegne propellen over på et stykke bagepapir, og derefter lægge bagepapiret over på kartonen og tegne ovenpå.

7. Buk vingerne på propellen, som vist på billedet. Vingernes form afgøres af, hvilken vej motoren drejer.

8. Prik et lille hul i midten af propellen, og sæt den på motoren. Fastgør den med tape.

9. Tag ventilatoren med ud i solen, og propellen vil dreje rundt. Hvis motoren har svært ved at starte, giv den da et lille puf, og så kører den. Er der ikke nok sol, så kan det nogle gange lade sig gøre, at bruge en lampe med glødepære som erstatning for solen, ellers så udskift solcellen med et batteri.

På www.spejderaktiviteter.dk kan du finde mange af de spændende aktiviteter fra DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Du kan også downloade kampagnematerialet som pdf fra både 2013 og 2014. God fornøjelse.

Lavet af
Louise Leth Nakskov & Christian Bloch Hansen
Tid
15 – 30 min
Deltagere
2

Flere aktiviteter

Menu